Трън. Стотици паднали дървета има от с. Ломница до хижа „Руй“. Това прави туристическата пътека абсолютно непроходима, съобщават от Трънското туристическо дружество.
Снимки Трънско туристическо дружество
„Освен от големите наводнения през последната седмица Трънско бе сполетяно и от друго бедствие – силно обледяване на дърветата.
Дъждовете и нивата на реките са най-големите за района от поне три десетилетия.
През последните два дни от Трънското туристическо дружество обходихме голяма част от маршрутите в района, за да установим в какво състояние са. Някои от пътеките са невредими, други са неизползваеми, по трети имаше много щети, част от които успяхме да отстраним през тези два мразовити дни“, съобщават от местното туристическо дружество, което уточнява, че тази седмица възстановяването на засегнатите пътеки ще продължи.
Състоянието на пътеките е следното:
– Врабча – връх Стакьов камик – връх Драговски камик: Пътеката бе на практика неизползваема. Имаше стотици паднали и надвиснали дървета и клони. Вчера и днес след много усърдна работа, въпреки студа успяхме да премахнем проблемните дървета и клони и сега пътеката е безпроблемно проходима. Все още не е в най-добро състояние, но може да се мине без никакви проблеми!
– Драговска махала – връх Драговски камик (червена маркировка): По тази пътека паднали клони имаше само във финалните 400-500 метра, които отстранихме. Придошлата река обаче е отнесла моста при Бежанската пещера. От придошлите води на няколко места има натрупани големи количества клони, по които е възможно преминаването на реката, но не е препоръчително. При първа възможност ще бъде възстановен моста.
– Драговска махала – връх Драговски камик (жълта маркировка): По тази пътека щети от бурята няма, но съветваме да не се минава по нея, докато не се стопи снега и леда. В момента скалите са покрити с лед и преминаването на скалния праг малко преди върха е опасно!
– Банкя – Врабчански водопад: По цялото протежение на пътеката има само едно паднало дърво, което се заобикаля без проблем.
– Банкя – с. Богойна – ждрелото на р. Ерма: Пътеката е неизползваема, тъй като пешеходния мост в края на с. Банкя е отнесен от водите на р. Ябланица!
– С. Богойна – панорамна площадка Църквището – паркинг при ждрелото на р. Ерма (зелена маркировка): Пътеката е неизползваема! Пешеходният мост при Рибарника в Богойна е отнесен от р. Ерма.
– Лялинци – връх Любаш: Имаше паднали клони, които отстранихме. На няколко места има надвиснали от леда храсти, но се преминава без проблем.
– Лялинци – връх Стража: Няма никакви поражения по пътеката.
– Забел – връх Руй и Забел – хижа „Руй“: Имало е паднали дървета на места, които са изчистени от офроуд групата на Трън. Към момента пътеката се преминава без проблем.
– Хижа „Руй“ – връх Орловец: Няма поражения, пътеката се преминава без проблеми.
– Хижа „Руй“ – връх Руй: Няма поражения, пътеката се преминава без проблем.
– Ломница – хижа „Руй“: Стотици паднали дървета, пътеката е абсолютно непроходима!
– Ерулски манастир – Големи връх: Няма поражения, пътеката се преминава без проблем.
– Горочевски – Големи връх: На места има надвиснали храсти и клони, но се преминава без проблем.
– Горочевци – връх Плоча: Има паднали дървета, трудно проходима.
Следните маршрути не са проверени:
– Насалевци – Щърби камик. Имайте предвид, че там е много вероятно да има паднали дървета, които да затрудняват изкачването на върха;
– Зелениград – Шильи камик – връх Руй;
– Шипковица – връх Било: По този маршрут е малко вероятно да има поражения. По него гората започва на голяма надморска височина, а пораженията по другите пътеки са доста по ниско;
– Къшле – връх Било;
– Ездимирци – Големи връх;
– Велосипедните маршрутите от „ВелоЕрул“

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA