В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІ в./Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Свиленград. Българските туристи преоткриха Свиленград това лято, а през октомври гостите от чужбина изведоха малката община веднага след трите най-големи административни центъра у нас – Столична, Пловдив и Варна по пренощували туристи.

„През юли забелязахме, че има голямо раздвижване на туристите в община Свиленград. На хората явно им омръзна да стоят у дома и са решили да посетят красиви и спокойни места. Никога не сме имали толкова силни месеци като този август и септември. Определено можем да кажем, че тази година

българските туристи преоткриха Свиленград

като туристическа дестинация. За пример мога да посоча, че едно малко градче като Маджарово, в което живеят 400-500 души, беше пълно цяло лято с туристи.

Всички се наслаждаваха на спокойствието, прекрасната природа, здравословната храна, и … съчетаваха своето присъствие при нас с посещения до едни от най-атрактивните туристически забележителности“, заяви за bgtourism.bg експертът по туризъм в община Свиленград Хубен Скерлев. Той посочи, че голям интерес е имало към комбинирания билет, с който туристите са посещавали Крепостта Мезек и Тракийската куполна гробницата срещу скромната сума от 6 лева. Пропускът поотделно струва по 4 лева.

СПА дестинациите в България са най-търсени сред нашенци, хотелите във Велинград са посрещнали най-много туристи през октомври

Снимки Руслан Йорданов
Тракийска куполна гробница (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село Мезек в община Свиленград, в могилата Малтепе. Село Мезек е разположено на около 13 км. югозападно от Свиленград. В насипа на могилата през 1902 г. селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177 кг.Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул – Турция, тъй като през 1902 г. този район все още се намирал в границите на Турция.

Свиленград продължава да бъде атрактивна дестинация и за много чужденци, сочат последните данни на Единната система за туристическа информация. Според нея община Свиленград е в ТОП 4 по пренощували чужди туристи през октомври като отстъпва само на Столична община, Варна и Пловдив. След Свиленград са общини като Велико Търново, Несебър и Балчик, към които редовно има голям интерес от румънски и български туристи. И ако през лятото българите търсят културно-исторически, винен, селски и спортен туризъм, то по крилата на сезона чужденците се интересуват основно от хазартен туризъм. Свиленград, който е известен като Малкият Лас Вегас на Балканите и има сериозните амбиции да привлича много повече гости, в момента разполага с близо 15 игрални зали.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията