Slide
Slide

Бургас. Първите 25 туристи от Украйна за комбинирана почивка през есенно-зимния период пристигнаха в Бургас. Те бяха посрещнати по стар български обичай с питка и мед, под звуците на автентични фолклорни инструменти в хотел в центъра на морския град, където ще отседнат.

Туристическата програма включва 2 дни в Бургас, след което чужденците ще се отправят на шопинг за 2 дни в Истанбул. В края на октомври стартира и друга програма с посещение на Бургас и три дни спа туризъм в Хисаря.

Въвеждането на PCR тестове от 1 октомври за украинците, идващи у нас отчасти съсипало есенно-зимната програма.

„Когато на 20 септември стартирахме програмата, до края на месеца имахме доста сериозен интерес, но с въвеждането на тестовете имахме анулации на част от резервациите. В момента не мога са де ангажирам какво ще се случи в края на октомври с тази програма. Цената на един PCR тест, който е в пакета е 45 евро. С това около 25% се оскъпява цената на туристическия пакет и за това се анулираха направени резервации“, обясни туроператорът Иван Кирязов.

От туристическия бранш са изпратили молба до министерствата на туризма и здравеопазването да се преразгледа варианта за отпадане на PCR теста и дават пример с лятото, че след отмяната му у нас са дошли 102 хил. украинци.

Очакват се не повече от 400 души да посетят Бургас по време на двете програми. В морския град украинските туристи ще посетят рибния фестивал в града. Ще се направи пешеходен тур из Морската градина и забележителностите наоколо. Ще има посещение на Поморие и беседа за лечебната кал и спа туризма.

текст и снимки Давид Сукнаров –кореспондент на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията