Slide
Slide

Трън. Първият планински веломаршрут на територията на община Трън –  ВТТ „ВелоЕрул“ ще бъде открит на 19 октомври – събота, с коктейл, съобщиха за BGtourism.BG от Трънското туристическо дружество. Маршрутът се простира на обща дължина от 56 км.

Той е изграден от Трънското туристическо дружество през лятото на 2019 г. Проектът е финансиран от Френското посолство в България, както и със собствени средства от членовете на Трънското туристическо дружество. Изграден е изцяло с доброволен труд и със съдействието на община Трън.

Той се състои от две части, които имат една начална точка – село Глоговица. Има редуване на изкачване и спускане, преминава се  през обширни поляни, както и през стари букови гори с дебела сянка.

Маршрутът преминава през село Ерул – едно от най-високо разположените села в Западна България (1200 м.н.в.), от което се откриват невероятни панорамни гледки към десетки планини в България и Сърбия и достига до село Бусинци, което е известно със забележителната Бусинска керамика и Музаея на керамиката.

Подходящ е за широк кръг почитатели на планинското колоездене, които желаят да се докоснат до едно от най-красивите кътчета от България. Най-добрият сезон за посещение е от април-май до септември-октомври.

Интересни обекти за посещение по маршрута:

Решилите да карат по маршрута могат да се отклонят до предлагащия невероятни гледки във всички посоки връх Каменитица (1327 м). До него има пътека, която в голямата си част позволява да се кара, а разстоянието е само 1 км със 100 м положителна денивелация.

На около 500 метра встрани от маршрута се намира и панорамната скала „Лиляк“, която предлага изумителни изгледи на планините наоколо. Каращите по маршрута могат да посетят също намиращия се в красива местност Ерулски манастир „Света Троица“,както и Мисловщичкия манастир в село Велиново. В село Студен Извор, което е близо до маршрута може да се види „Музея на киселото мляко“, а в село Бусинци – „Музея на Бусинската керамика“. По време на обиколката можете да посетите ферма за натурален пчелен мед и ферма за зайци, както и да пробвате био кашкавал и сирене, а в село Бусинци можете да намерите места за настаняване и нощувка.

По маршрута има заслони за отдих, планински извори и чешми със студена вода, както и два пункта, на които можете да спрете и да си вземете разхладителна напитка или лека закуска. Маршрутът е много добре маркиран с указателни табели и табла с карти.

Сподели публикацията