Slide
Slide

Интервю за BGtourism.BG със Светослав Вълчев – собственик на екологично селище „Азарея“. По професия той е строителен инженер- специалност ПГС. Неговите интереси са радиестезия, фън шуй и бойни изкуства. Участник е в две експедиции в района на Хималаите, Непал и Тибет

– Г-н Вълчев, как се роди идеята за екологично селище „Азарея“?

– Не е тайна, че формата на една сграда, ориентацията и спрямо планетите,  използваните материали, както и оформяне на околното пространство оказват силно влияние върху физическото и психическо здраве на нейните обитатели. Изграждайки  екоселище „Азарея“ сме се опитали да създадем  хармонично пространство, в което да съчетаем древни познания със съвременни архитектурни решения. Място, в което човек да се завърне към своето естествено състояние на вътрешен мир, хармония и баланс.

– Каква е концепцията на селището и какви са условията за почивка?

– Условията за почивка в „Азарея“ са прекрасни. Всяка къща е подходяща за четиричленно семейство, оборудвана е с кухненски бокс и всичко необходимо, ако желаете да си приготвите нещо вкусно. Разполагаме със зала за семинари, възможности за спорт, място за рефлексотерапия. Пирамидата, която се използва за медитация и лечение е любимо място на гостите на „Азарея“. Най новата придобивка е експозицията „Уникалната природа в Централен Балкан”, където най малките гости на „Азарея“ могат да се запознаят с птичия и животински свят в Планината.

– С какъв туристически продукт и програми привличате Вашите гости?

– Продуктът е екологичен и здравен туризъм. Въпреки, че думата „еко” е твърде преекспонирана, ние се опитваме да разглеждаме нещата в тяхната цялост. От избора на терен и използване на древни знания при проектирането и строителството, до екологичните инициативи при стопанисването на екоселището. Различното от традиционните вилни селища е, че в „Азарея“ предлагаме семинари със здравна насоченост, както и обучителни програми свързани с опазване на природата, растителния и животинския свят в Централен Балкан.

– Какъв е профилът на гостите на екологичното селище Азарея?

– Това са основно търсещи хора, които имат интереси и отношение към природата, към собственото си здраве или хора които просто имат нужда да възстановят жизнените си сили и да си починат от шума, стреса и напрежението на големия град.

– Какви туристически забележителности в близост може да посещават Вашите гости?

– Централен Балкан е една от най красивите части на Стара планина с множество туристически маршрути. Само в тази част на планината има над 30 работещи хижи, живописни водопади, редки растителни видове. Троянския манастир, природо научния музей в Черни Осъм, както и уникаланата етнографска експозиция в Орешака дават  прекрасни възможности за културен туризъм.

– Какъв е ефектът от престоя в екологичното селище?

– В „Азарея“ сме провели научни изследвания с три различни методики на повече от 150 човека. Изследвани са различните жизнени показатели преди и след престоя в селището. Проведени изследвания показват чувствително подобрение на всички органи и системи, но най-важно е това, което споделят гостите на „Азарея“. В сайта имаме специален раздел „споделено” и там бихте могли да прочетете какъв е ефектът от престоя.

– Какви са Вашите наблюдения? Увеличава ли се интереса към еко туризма през годините?

– Определено  ДА . Хората започват да стават все по-осъзнати по отношение на природата и да разбират, че нашето собствено здраве е неразривно свързано със здравето на нашата планета Земя, с чистотата на водата, почвата, въздуха, с богатството на растителния и животинския свят на нашата планета. Думата „Екос” означава разглеждане на нещата в тяхната цялост, такъв е добре да бъде и нашият подход при създаване на такъв туристически продукт.

Разговаря Руслан Йорданов

Сподели публикацията