Созопол. 38 участници се включиха в плувния маратон в Созопол по повод празника на града. Те отплаваха с атрактивния кораб „Посейдон“, а стартът беше даден в района на старото рибарско училище.

Участниците, сред които и кметът на Равда Андон Бакалов, преплуваха около 2км., а на финала – на Централен плаж гр. Созопол първа с голяма преднина бе 15-годишната Ева.

Участниците бяха класирани в 4 категории – мъже, юноши, жени и девойки, а специални награди бяха дадени на созополчанина Никола Бобчев, както и на най-малкия и най-възрастния участник.

Боливуд ще снима филм в замъка “Влюбен във вятър”

Празникът в деня на Св. Марина продължи с литургия в храма „Св.св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Преосвещенство епископ Иеротей Агатополски, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и созополския отец Димитър. Те направиха и водосвет на параклиса „Св. Марина“ край Созопол и осветиха празничната трапеза, която беше осигурена от Община Созопол. В местността се събраха десетки жители и гости на античния град, които се включиха в народното веселие и се почерпиха за здраве.

Негово Преосвещенство епископ Йеротей Агатополски поздрави миряните и им пожела благоденствие и здраве. Той подчерта, че Св. Марина и Св. Йоан, чиито мощи се пазят в храм в града, са от един и същи град в Кападокия и са правили добрини за хората. Епископът призова хората да са добри и да помагат на ближните си в нужда, защото ръката, която дава, никога не остава празна.  

Кметът Тихомир  Янакиев също поздрави съгражданите си, пожела им здраве и обяви инициатива за обновяване на параклиса, за която собственикът на комплекса Санта Марина Марио Захариев ще дари собствени средства. Обявено бе също, че Сливенската митрополия също ще подкрепи тази угодна Богу кауза, за да може за следващият празник на града параклисът да бъде основно ремонтиран и обновен.

Кулминацията на празника ще бъде в 20:30 ч., когато на сцената на летния театър кметът Тихомир Янакиев и председателят на Общински съвет Георги Пинелов ще връчат официално отличията „Почетен гражданин“ на олимпийската медалистка от Токио 2020 Евелина Николова и нейния треньор Мирослав Гочев, както и на отдалия живота си на спорта – старши треньора на Гребен клуб Созопол Андон Кюмурджиев.

Вечерта ще продължи със спектакъл на ансамбъл „Чинари“. Празника ще уважат министри, областен управител, народни представители и уважавани спортисти.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA