Slide
Slide

На унгарската граница са върнати два автобуса с български туристи

София. Група от 35 български туристи е блокирана в момента в Мароко. Техният престой в Маракеш е до утре – 18 март. Намаляват възможностите за тяхното прибиране, а за случая вчера следобед bgtourism.bg информира Министерството на външните ни работи. Туроператорът Premio Travel прави всичко възможно заедно с посланика ни в Мароко, за да може да върне групата.

Туристите е трябвало да се приберат тази сряда с полет през Германия, но въздушното пространство между двете държави е затворено от петък. Веднага туроператорът Premio Travel е пренасочил туристите, които са на възраст от 30 до 85 години, да се приберат с Турските авиолинии през Истанбул, но часове по-късно е затворено и въздушното пространство между Мароко и Турция. Българските туристи са притеснени, че са в безизходица. Правят се опити да се транспортират сънародниците ни с ферибот от Мароко до Испания, но няма отговор от фериботната компания няма. От посолството ни в Мароко съдействат максимално и са намерили транспортна връзка до Виена, но никой не може да гарантира, че пътниците ще бъдат качени в австрийската столица до София. „Проблемът идва, че в момента се въртим в омагьосан кръг и аз не мога да дам на своите клиенти половинчато решение без да им гарантирам, че ще ги превозим до родината им. Времето изтича, а с това намаляват и възможностите да ги приберем в България. Надявам се на подкрепата на Външно министерство, с което съм в постоянен контакт. Няма да ги оставим без покрив, намя и да рискуваме тяхното здраве!“, заяви за bgtourism.bg генералният мениджър на Премио Травел Емил Абазов.

В същото време друга българска група от 100 души, която се движи към България с два автобуса снощи е спряна на австро-унгарската граница. Туристите е трябвало да се върнат от Италия с ферибот, но на пристанището качвали само камиони със стоки от първа необходимост. На австрийската граница подписали декларация, че ще минат транзитно – без да спират, но на унгарската граница двата автобуса не били допуснати, съобщи снощи туроператорът за bgtourism.bg. Днес той ще търси решение как да върне групата у дома.

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията