Визите и високите цени на самолетните билети отказват руснаците от родното ни море
Визите и високите цени на самолетните билети отказват руснаците от родното ни море
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Визовите процедури и високите цени на билетите са сред основните пречки, които ограничават туристическите пътувания между България и Русия. За няколко години Русия се нареди от 4-то на 6-тото място в общия поток от туристи, пристигащи в България и на свой ред заема 17-та позиция сред страните, в които пътуват българите. Този резултат показва огромен неоползотворен потенициал в сферата на туризма, констатираха участниците в кръгла маса „Туризъм – 2019“, която се проведе в рамките на международната борса “Ваканция и СПА Експо – 2019”. Форумът бе организират от Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТТП) и събра на едно място търговски организации от двете страни, водещи туроператори,  мениджъри на хотели и експерти, съобщи econ.bg.

Снимки bgtourism.bg

„Водени от разбирането, че Русия е сред най-важните ни туристически пазари, имаме аташе по туризма и самостоятелно представителство на България с ресор Туризъм към българското посолство в Москва. Акредитираме нови руски туроператори, предвижда се увеличаване на чартърните полети за предстоящия сезон от различни градове и региони на Руската федерация“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. България е известна не само с морски летен туризъм и ски ваканциите през зимата. „Стараем се да я представяме и като страна на здравето, както и с възможностите за целогодишен детски, културно-исторически, религиозен туризъм“, допълни Албена Методиева от Министерството на туризма.

За да се привлекат повече руски туристи, е необходимо да се опрости визовия режим, посочи от своя страна посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров. Многократните визи, които някои европейски страни предоставят на руските граждани, доведоха до значителен ръст на туристическия поток към тях, посочи и търговският представител на РФ в България Константин Артюшин.

Другият проблем са цените на билетите, които към момента остават високи, посочи посланик Макаров и предложи освобождаване на превозвачите от някои такси, което ще повлече цените надолу.

Развитието на транспорта, комуникациите и информационните системи за крайния клиент са условията за ръст в сектора, каза от своя страна Георги Минчев – председател на Българо-руската търговско-промишлена палата. Като организация на бизнеса, в БРТПП оценяваме огромната роля на туризма във формирането на БВП на България и искаме да създадем платформа, за да подкрепим развитието му, посочи още Георги Минчев.

На кръглата маса стана ясно, че предстои българо-руски бизнес форум в София, на който представители на туристическия бранш от България и Русия ще проведат двустранни срещи и ще се запознаят с инвестиционните възможности на страната ни в областта на туризма.

Сподели публикацията