Slide
Slide

София. Стела Балтова представи българската позиция на неформална среща на министрите от ЕС, отговарящи за туризма, посветена на бъдещето и възстановяването на европейския туризъм след пандемията от COVID-19. Срещата се провежда изцяло в онлайн формат в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС. На нея беше разгледан стратегическият документ, озаглавен „Път на прехода в туризма“, а министрите изразиха позициите на държавите си във връзка с политиките и подходите за възстановяване на европейския туризъм след пандемията.

Форумът беше открит с обръщения на Здравко Почивалшек, министър на икономическото развитие и технологиите на председателстващата ЕС Словения, Тиери Бретон – европейски комисар по вътрешния пазар и Зураб Пололикашвили – генерален секретар на Световната организация по туризъм.  

Пампорово обяви цените за сезонните лифт карти, до 10 декември има промоция

Туристическата индустрия е в процес на много сериозна трансформация, породена от навлизането на дигиталните технологии, изкуствения интелект, процеси, които се активизираха в условията на пандемията от COVID-19, подчерта в речта си българският министър на туризма Стела Балтова. „За да останем конкурентоспособни, се изисква задълбочена интеграция и споделеност с всички останали свързани сектори. Туризмът е носител на прогрес, иновации, на промяна и България приветства обстоятелството, че това е първата индустрия, подготвила документ за „път на прехода“ към по-зелена, устойчива, интегрирана екосистема“, заяви министър Балтова.

Необходимите приятели на бизнеса – SEO и дигитален маркетинг

Тя подчерта значението на документа в светлината на декларацията от Глазгоу и стремежа до 2030 г. емисиите въглероден диоксид да бъдат намалени с 45% спрямо 2010 г., а енергийната ефективност да бъде повишена. Според нея всички тези политики безусловно имат потенциал и ще се окажат много важен фактор за повишаване устойчивостта на туризма, което продължава да е приоритетна цел.


Министър Балтова обърна специално внимание на аспекта с внедряването на иновации и повишаването на бързината на бизнес процесите в Европа. В перспективата до 2030 г. три четвърти от туристическите оферти да се предлагат онлайн и с дигитални приложения според нея са решения в правилна посока.

В речта си пред министрите, отговарящи за туризма в ЕС, министър Балтова обърна специално внимание и на необходимостта от ефективното събиране и боравене със статистически данни в сектора и тяхното споделяне на ниво Европейски съюз. Тя посочи, че в България през 2019 г. беше изградена изцяло дигитализирана Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), като важен инструмент за развитието на организациите за управление на туристическите дестинации и платформа за споделяне и достъп до данни за туризма, свързани с туристическите услуги и обекти. Всичко това допринася за устойчивото управление на дестинацията.

Травъл блогъри разкриват красотата на България с фото-изложба в столичен мол (снимки)

България приветства насоките и поставените времеви хоризонти за намаляване на количеството пластмаса в Европа, подчерта още министър Балтова. Наскоро в страната ни беше приета Наредба за намаляване въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която предявява изисквания към икономическите оператори, в т.ч. към микро и малките предприятия в туризма. Те трябва да адаптират предлагането на туристически услуги към тези изисквания, изтъкна българският министър. Климатичните промени се случват пред очите на всеки един от нас и следва да бъдем отговорни към опазването на нашата природа, особено в страна като България, която се гордее със своето богато биоразнообразие.

Служебният министър постави акцент върху необходимостта от развитие на адекватни регулации за платформените работници в областта на пътуванията, настаняването и други туристически услуги.

На неформалната среща на министрите България подкрепи прилагането на Пакта за умения чрез национално и регионално партньорство между индустрията и образователните институции за придобиване на умения за новата дигитална реалност.  

„Считам, че документът „Път на прехода в туризма“ отразява правилната посока за разработването на дългосрочна Европейска туристическа програма, която е в унисон с амбициите за зелен и дигитален преход в светлината на кръговата икономика и нейното синьо измерение“, каза в заключение министър Стела Балтова.

На втория ден от срещата ще се проведе и Европейски туристически форум, в който ще се включат експерти и представители на бизнеса в туристическия сектор.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията