ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик, снимка Руслан Йорданов

Балчик. Приятели, колеги и почитатели на изкуството ще се докоснат до творчеството и таланта на несравнимия дърворезбар Иван Йотов и неговите синове Николай и Златил Йотови. Те ще представят в  Двореца, Балчик живопис, скулптура, малка пластика и дърворезба. Очаква се изложбата да бъде посетена от над 20 000 туристи.

Изложбата ще бъде официално открита днес в 18 часа, а гостите могат да разгледат експозицията от 16 до 30 август в галериите „Тунела“ и „Тихото гнездо“ на ДКИ „Двореца“ в Балчик.

Авторът пресъздава в  шестдесетте свои дървени пластики традициите на българина. Изложените сюжети показват изключителното внимание на твореца към детайла и показването чрез него на българската душевност.

Чипровското съкровище гостува в “Двореца” (снимки+видео)

Усетът към изкуството е наследен от синовете му Николай и Златил, които търсят и експериментират в различни посоки. Те представят съвместни арт решения със своя баща, както и свои творби от камък и дърво.

Иван Йотов е роден на 22.09.1948 г. в Добрич. Завършва Института за учители специалисти по изобразително изкуство в Дупница. От 1984 г. до 1973 г. извършва преподавателска дейност по специалността си. През годините работи основно в областта на класическата дърворезба и съвременната пластика в дърво. Твори също така и в областта на плаката и пространственото оформление. Член е на Съюза на Българските художници /СБХ/ и дългогодишен член на Дружество на художниците в Добрич. Участва в множество национални и регионални изложби. Декоративно монументални творби на Иван Йотов се намират в градовете Балчик, Добрич, Ямбол, Тервел и Шабла. Негови произведения са част от колекциите на галерии в Балчик, Добрич, София и др. и притежание на колекционери в Европа, Канада и САЩ. Той е един от авторите, включени в книгата „Съвременна българска дърворезба”. От 1977 г. до днес Иван Йотов живее и работи в Балчик.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA