Slide
Slide

София. Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров разговаряха с представители на Националния борд по туризъм. В дискусията участваха заместник-министърът на туризма Даниела Стоева и експерти от министерството. Водещ акцент в разговорите бяха възможностите за подпомагане на отрасъла, както и мерки и дейности, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на спокойното протичане на настоящия летен сезон.

Въпрос на дискусията бе необходимостта от карантинни хотели и организацията за изолация на контактните лица, при установяване на заразени с COVID-19.

Министър Балтова информира представителите на бизнеса, че се работи по непрекъснатото разхлабване на мерките, като посочи, че според последни изменения туристите от Чехия, подобно на Румъния, вече могат свободно да влизат у нас. По думите на министър Балтова е нужен хоризонт от поне 2-3 седмици, за да се реализира едно пътуване. „Трябва бизнесът да се възстанови и да заработи отново, държавата наистина има нужда от него“, коментира тя и подчерта, че секторът е приоритет на служебното правителство.

Антония Мади, хотелиер: Няма натиск или условия за ваксиниране! Имаме необходимост от ваучери за здравен туризъм, които ще имат ефект върху икономиката и хората

От организацията поставиха въпроса за включването на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост, който България не е предала и това е възможност за отрасъла, както и авиоиндустрията да бъдат добавени. Те считат, че именно тези два сегмента са най-тежко засегнати от пандемията от COVID-19 и именно европейските средства са възможността в тези сектори да има вложения в следващите месеци и години. Министърът ги увери, че се прави необходимото за включването на туризма.

TUI Group подновява полетите до Бургас от 25 юни, над 100 хиляди клиенти на туроператора са резервирали ваканция в България

Представителите на бизнеса отправиха питане и за възможността за директно подпомагане чрез държавна субсидия на авиосектора. Според тях възможността за подкрепата на авиацията ще има пряка връзка за възстановяването на туризма. Министър Тодоров обясни, че този въпрос ще бъде проучен, като ще бъде направен анализ и на международния опит.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията