Истанбул, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Руслан ЙОРДАНОВ –
специален пратеник на Bgtourism.bg

Истанбул. За Истанбул, Анталия, Одрин и за възможностите за туризъм в Турция сме писали много пъти. Винаги има повод да отскочим до южните ни съседи. Каква е ситуацията в първия уикенд след новата заповед на здравния ни министър, която гласи че при завръщането си в България вече не е необходимо сънародниците ни да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни?

Истанбул се пука по шевовете от туристи. Времето е слънчево, а по традиция всички емблематичния места в мегаполиса привличат гости от чужбина. Организираните групи са основно от България. Има и много индивидуални туристи от страната ни, които са избрали да посетят топ дестинацията. Фейсбук буквално завря със снимки на нашенци от Истанбул.

Българската реч е най-често срещана, но в момента в космолотния град има туристи от цял свят. Често могат да се срещнат румънци, сърби, македонци, гърци, италианци, туристи от азиатските държави и др.

Десетки туроператори и туристически агенции от цялата страна показват красотите на турския град – могат да се видят регистрации на автобуси и автомобили от София, Варна, Плевен, Благоевград, Добрич, Пловдив и др. градове.

Още от рано сутрин се извиват опашки пред туристическите забележителности, но навсякъде има създадена организация, която позволява да не се губи време.

През пролетта повечето туристи включват в своята програма Емирган парк, чиято красота се разкрива от пъстрите лалета и впечатляващите пана, които са оформени с цветя.

Сред най-любимите екскурзии е разходка с корабче по Босфора, споделят туристите. За близо час и половина пътешествениците се наслаждават на красивата панорамна гледка към двата континента.

Нова заповед: От утре пристигащите от 10 държави не е необходимо да представят COVID сертификати за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване

Богатите и разнообразни програми на туроператорите и туристическите агенции включват посещения на Света София, църквата „Свети Стефан“, Топкапъ, небостъргача „Сапфир“, площад Таксим и разходка по бул. Истиклял, Кулата Галата, Долмабахче, Светлинното шоу на пеещите фонтани, Капълъ Чарши, Египетски пазар, популярните молове в града и още много забележителности и атракции. Българите преоткриват и нови любими места в мегаполиса.

Новата и модерна част на Истанбул в кв. Каракьой – Галатапорт, вече посреща огромни круизни кораби на утвърдени компании в туристическата индустрия.

Заведенията са пълни и изкушават посетителите на магичния град със своите ароматни напитки и специалитети.

Вечеря в рибен ресторант или на корабче по Босфора с интересна програма, са сред желаните програми от българските туристи.

Необятният Истанбул предлага и много сладки изкушения – баклава, локум и много други десерти, с които ще бъде задоволен и най-изтънчения вкус на туристите.

Ирина Христоскова

Ирина Христоскова от Пазарджик е една от хилядите български туристи в Истанбул този уикенд. Тя е за трети път в турския град в рамките на последните 10 години. „Много ми харесва тази дестинация. Тук съм с роднини. Пристигнахме за 4 дни, 3 нощувки. Решихме да пътуваме с туроператор, тъй като се чувстваме по-сигурни. В програмата сме включили разходка с корабче по Босфора, ще видим лалетата в Емирган парк, ще посетим Долмабахче, Света София, Галата, църквата „Св. Стефан“ и още много други. Организирали сме си богата програма“, сподели пред Bgtourism.bg Ирина Христоскова.

Други български туристи разказаха, че посещават Истанбул по-често, почти всеки месец, тъй като се намира близо до България и това е предимството редовно да се наслаждават на впечатляващия град с богата история, съхранени традиции, вкусна кухня, нови и познати вече интересни атракции, шопинг и много др. – за всеки по нещо. Хубавото пролетно време и прекрасната компания на семейство, приятели или на професионалистите от туроператорските и туристически агенции превръща Истанбул в точната дестинация през април.

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Сподели публикацията