Slide
Slide

София. Обединение „Бъдеще за туризма“ – най-голямата организация на туроператори и туристически агенти в страната, реагира остро на изказването на финансовия министър за подкрепата, оказана на сектора, направено по време на петъчния парламентарен контрол (на 11 март). Тогава Асен Василев заяви пред депутати, че „туристическият сектор е изключително добре финансиран по разнообразие от различни програми, които Министерството на туризма разработва“. Освен това той обяви, че мярката 60/40 ще приключи на 30 юни и няма да бъде активирана, освен ако няма следваща COVID-19 вълна.

„Тази позиция предизвика безпокойство сред членовете на Сдружението. Считаме я за непремерена и прибързана, за проява на неразбиране на ситуацията в сектора, който пострада от пандемията, войната в Украйна, енергийната криза, повишаването на цените и инфлацията. При това наслагване на здравни, икономически и геополитически събития, обемът на пътуванията рязко намалява“, посочва Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Асен Василев: Туристическият сектор е добре финансиран, моята препоръка е мярката 60/40 да приключи на 30 юни (видео)

В писмо до Вицепремиера и министър на финансите организацията пита: „Господин Василев, колко добре е финансиран туристическият сектор и в частност туроператорите и туристическите агенти?“. Данни, събрани от членовете на ОБТ, сочат, че оборотите са паднали между 85% и 93% през 2020 спрямо 2019 г. Очакванията са те през 2021 г. те да са със 70 до 80 на сто по-ниски в сравнение с тези от предпандемичната година. „На този фон няма нито един голям туроператор, който да е изпаднал в неплатежоспособност или да е обявил несъстоятелност. Смелостта, издръжливостта и изобретателността на фирмите в нашия сектор заслужава да получи поощрение, а не да сме обречени да се справяме сами, когато става още по-трудно“, изтъква Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

Сдружението очаква 2022-а да е далеч по-трудна от 2021 г. „Хората са стресирани от войната, галопиращите цени и неадекватните мерки за влизане в страната. Такава е картината при изходящия туризъм. При входящия картината не е по-розова, тъй като двата основни пазара – руският и украинският, на практика са затворени, а англичаните и скандинавците се страхуват да пътуват до България заради близостта на страната ни до военния конфликт.

През лятото Турция ще привлече голяма част от притока от традиционни пазари – германски, полски, чешки, защото своевременно отмени всички мерки, свързани с пандемията, докато българските здравни власти продължават да изискват отрицателен резултат от тест или ваксина“, коментира Балтов. Той и колегите му са категорични, че игнорирането на всички тези обстоятелства е изключително опасно за туризма. Затова ОБТ настоява за спешна среща в вицепремиера Асен Василев.

Всички досегашни опити за комуникация с Финансовото ведомство удрят на камък. Нещо повече – дори на досега изпратените писма не е поставен входящ номер. Въпреки това от ОБТ се надяват на диалог.

Сподели публикацията