Slide
Slide

София. „Никой не неглижира сектора. Туристическият сектор е изключително добре финансиран по разнообразие от различни програми, които Министерството на туризма разработва, и няма отказано финансиране към сектора към момента“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос, зададен от народния представител и бивш министър на туризма Николина Ангелкова. Това стана днес по време на парламентарния контрол за предвидените мерки в подкрепа на туристическия бизнес в контекста на продължаващата COVID криза в сектора и войната в Украйна.

Министерството на туризма излезе с официална информация относно програмата, с която ще се изплащат средствата за настанените украински граждани

„Бюджетът е гласуван в Народното събрание и абсолютно ясно е кой колко средства получава и това е волята на народните представители. Оттук нататък дали в актуализацията нещо ще се предвиди – пак ще реши Народното събрание. Моето лично мнение и моята препоръка би била мярката 60/40 да приключи на 30 юни и повече да не бъде активирана, освен ако няма нова Ковид вълна“, каза Василев от трибуната на парламента (виж видеото по-долу). Той бе категоричен, че тази мярка си е свършила работата.

Правителството одобри програмата, с която ще се изплащат средствата към хотелиерите за настанени украински граждани

“Заплаха пред настоящия летен туристически сезон според него няма, защото заложените индикатори за постигане на чуждестранен туристопоток са тези от 2021 г. Т.е. според управляващите, туристическият бизнес втора поредна година не може да очаква възстановяване на нивата от 2019 г.”, коментира Ангелкова.

“Няма мисъл и за това, че тази година вероятно част от българските туристи ще предпочитат други близки дестинации, за разлика от мината година, когато почиваха на родното Черноморие. Това явно е притеснение само за хотелиери, ресторантьори, концесионери и туроператори. Оставете всички надежди, стратегия как и кога излизаме от кризата няма, ако чакате на държавата. Отново, както и в последната година ще разчитаме само на частната инициатива, далновидността и опита на туристическия бизнес, който да спаси сам себе си и добрия имидж на страната ни като дестинация. Мярката 60/40 след 30 юни 2022 г. ще бъде спряна без план и посока как ще се подпомага секторът”, коментира още Ангелкова, която публикува в своята страница видео от парламентарното питане днес.

Сподели публикацията