Slide
Slide

Окончателно – без втори лифт в Банско. Върховният административен съд (ВАС) отмени промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, съобщи bTV. Решението на петчленния състав е окончателно.

Така гласуваните от кабинета преди две години промени, които доведоха до протести на природозащитници, няма да влязат в сила. Според магистратите те нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

Снимка: Ладислав Цветков

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на ВАС обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

Министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона, се казва още в съдебното решение.

Адвокатът на „Юлен” отказа коментар с мотива, че не са страна по делото и иска да се запознае с решението.

Междувременно ред Министерския съвет тази вечер се събраха протестиращи, които са недоволни от решението на ВАС. Те настояват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията