Slide
Slide

София. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм излезе с официална позиция относно острата необходимост от отпускане на целеви средства за Ваучери за здравна превенция, които да бъдат предназначени за българските здравно-осигурени граждани.

Ето какво посочват от организацията до медиите:

ПОЗИЦИЯ

НА

БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ПО БАЛНЕОЛОГИЯ И СПА ТУРИЗЪМ

Световната пандемия от COVID-19 е историческият момент на осъзнаване ролята на силния имунитет и добър здравен статус на населението в борбата с вируса.

За съжаление, след двегодишна битка и опити за овладяване на кризата, България е на първо място по смъртност и на последно място по ваксинация сред Европейските страни. Имунитетът и здравния статус на населението ни с години е компрометиран от липсата на политики за превенция в здравеопазването и съсредоточаване на средства за болнично лечение, вместо превенция (Доклад за здравеопазване на Американска камара, OECD).

Български съюз по балнеология и СПА туризъм изразява своята Позиция за острата необходимост от отпускане на целеви средства, чрез Национален план за възстановяване и устойчивост или чрез държавния бюджет на Република България за Ваучери за здравна превенция, които да бъдат предоставяни на българските здравно-осигурени граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19:

Продължителност: 1 година (2022)

Устойчива цел: Подобряване здравния статус на населението, особено във

времена на пандемия и намаляване разходите за здравеопазване

Финансова рамка: 400 лв./човек

Срок за използване на ваучера:     7 дни (6 нощувки на база BB минимум срок на престой в хотел с включени 5 процедури за превенция или профилкатика на здравето, ползвайки природния ресурс – минерални води, лечебен климат, пелоиди)

Бенефициенти: Всички сертифицирани по Наредба 04-14 от 9 октомври 2019 г. на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването Медикъл/СПА и СПА обекти на територията на Република България.

Обхват: Здравно-осигурени български граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19.

Ефектът от отпускане на средства за „Ваучери за здравна превенция“:

  1. Подобряване здравния статус на населението, намаляване на заболеваемостта, намаляване на хоспитализацията на пациентите, понижаване разходите за здравеопазване;
  2. Реализиране на успешна кампания за стимулиране на ваксинацията срещу COVID-19;
  3. Подпомагане на балнео и СПА общините за преодоляване последствията от кризата с COVID-19;
  4. Подпомагане на сектор Туризъм, формиращ 13% от БВП на България.

„Ваучери за здравна превенция“ е конкретна и ефективна мярка, зад която стоят членовете на Български съюз по балнеология и СПА туризъм – 60 юридически лица, инвеститори и собственици на повече от 100 от най-големите хотелски комплекси в България, най-големите компании – работодатели в сектор Туризъм.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията