Снимка БНТ
Slide
Slide

София. Ограничителни мерки се въвеждат от 00:00 вторник за полети от Италия и Испания, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков по време на извънредния брифинг на правителството в Министерски съвет. Всички полети, които идват от рискови дестинации, ще бъдат щателно преглеждани пътниците.

„Даваме възможност на наши сънародници в понеделник и вторник да се приберат с ясното съзнание, че ще бъдат поставени под карантина”, съобщи Желязков.

Той посочи, че ако някой не иска да остане вкъщи, да не пътува. Има създадена организация с „България ер” да се осигурят полети до Италия и Испания за наши сънародници, които искат да се приберат, добави той и препоръча хората да не пътуват в Европа, ако не е наложително.

„Днес се обсъдиха мерките, които ще се вземат в БДЖ. На този етап няма да има редуциране на влаковете. Ще наблюдаваме и какъв е интензитетът на пътуващите. По отношение на автобусния транспорт ще направим преценка дали да редуцираме определни линии”, допълни Росен Желязков.

„България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места”, заяви транспортният министър Росен Желязков.
Според немското издание Билд в считано от понеделник Германия ще затвори границите си с Франция, Австрия и Швейцария. Преминаването няма да бъде разрешено от 08 часа утре.
Съседните държави, с които Германия граничи – Дания, Полша и Чехия – вече затвориха своите граници.
Причината е не само ограничаването на пандемията на коронавируса. Говори се също, че австрийци, швейцарци и французи купували стоки от супермаркетите в граничната зона на Германия и ги опразвали. Това вече води до проблеми с доставките, споделят местните.
Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК
Сподели публикацията