Slide
Slide
Slide
Slide

Страсбург. Днес, в Страсбург на обща пресконференция с председателя на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Sabine Verheyen, българският еврокомисар Мария Габриел сподели новостите по програма DiscoverEU за 2022 г. DiscoverEU предоставя възможност на младежите от държавите членки на Европейския съюз да пътуват безплатно в Европа, да изследват нейното разнообразие, да изучават европейското културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент.

„Имаме добра новина за 18-годишните в Европа. До този момент от съществуването на програмата са кандидатствали 600 000 младежи и са получили карти за пътуване 130000. През 2022 г. увеличаваме броя на безплатните карти за пътуване и ще дадем възможност на 70 000 младежи да придобият опит, умения и достъп до нови култури, заяви Мария Габриел.

От 17 февруари: Променят списъка с държави по цветови зони за влизане в България

Снимка FB Мария Габриел

Комисар Габриел уточни, че са предвидени две покани за представяне на кандидатури – едната през април, а другата – през октомври, като при всеки кръг на кандидатстване ще се предоставят по 35 000 билета.

Новост е присъединяването на шест нови държави към DiscoverEU.

Това са Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Сърбия, Северна Македония и Турция. Младежите от тези държави ще могат да представят кандидатури през април, а младите хора, получили карти за пътуване, ще могат да пътуват и до тези държави.

Освен това младежите получили билет за пътуване ще имат право и на карта за отстъпки в местата за настаняване, за културни дейности, публичен транспорт. С цел споделяне на опит между участниците в инициативата, през март стартира платформа „Срещи” на Европейския младежки портал, които ще бъдат организирани от националните агенции по програма „Еразъм +”.

Пътуването е ценен опит, който помага на младите хора да развият важни житейски умения. Новата програма е за всички, включително за младежите в селските и отдалечените райони, и за тези с по-малко възможности. Пожелавам на всички участници успех. И нека, благодарение на тях и след години, да говорим за „поколението DiscoverEU” като общност на ценности, уважение към културата в Европа, и стремеж за отвореност към нови приятелства и обогатяващ опит”, заключи Мария Габриел.

Сподели публикацията