Slide
Slide

Варна. 2 000 лева вече достигат заплатите на спасителите и аниматорите по Северното Черноморие. Високите възнаграждения се дължат най-вече заради недостига на кадрите в туристическия бранш. На много места работодателите осигуряват спане, храна и ваучери, а за служителите, които не желаят настаняване се предлага безплатен автобусен транспорт. В популярен сайт за набиране на кадри вървят множество обяви на фирми за аниматори, които селектират вече екипите си за хотелските обекти.
Преди няколко години възнагражденията за двете професии бяха в размер на 600-700 лева, но сега сумите са коренно различни, коментират концесионери и хора в сферата на туризма. Сега основно се набират работници за 1300-1800 лева, а на места офертите стигат 2 бона.
„Все пак трябва да се има предвид и това, че работата е сезонна, а рискът е голям. Нормално е това възнаграждение от близо 2000 лева за нашия труд“, заявяват спасители.
Размерът на възнаграждението зависи от големината на плажа и рисковете, които носи мястото. Цената на труда скача най-вече защото липсват квалифицирани кадри. В разгара на зимния сезон вървят вече интервютата за работа за летния сезон, като първите назначения ще бъдат в края на март – началото на април, за да бъдат подготвени плажовете.
В последните години много от българите спасители намериха работа в държави като Испания, Португалия, Гърция, Италия, Малта, дори и в Германия и Франция, където заплатите са по 2000 евро. По близо 3000 долара вървят възнагражденията в арабските държави.
По морето липсват достатъчно кадри на лекари и аниматори. Ако се намерят такива, те не поемат ангажимент за по-малко от 70-80 лева на ден плюс храна, транспорт и спане, коментират в туристическия бранш. Шеф-аниматорите на екипите получават по близо 2500 лева, коментират работодатели.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията