Slide
Slide

Москва. Самолет Airbus A321 на руската авиокомпания Ural Airlines се приземи принудително в царевично поле след отказ на двата двигателя при излитане от летище Жуковски край Москва, съобщи Авио Форум. Малко след излитането самолетът се сблъсква с ято птици, което се е предполага е причината за отказа и на двата двигателя. Секунди по-късно пилотите успяват да го приземят по корем в царевично поле в непосредствена близост до летището. На борда е имало 226 пътници и 7 души екипаж. Според различни информации около 23 души са получили леки наранявания.

Просеката, оставена от А321 в царевицата. Самолетът е приземен аварийно без спуснат колесник

Просеката, оставена от А321 в царевицата. Самолетът е приземен аварийно без спуснат колесник

Бързата намеса на противопожарните служби на летището предотвратява избухването на пожар. Самолетът е пълен с гориво.Бързата намеса на противопожарните служби на летището предотвратява избухването на пожар. Самолетът е пълен с гориво.

Приблизителното място на аварийното кацане е само на няколкостотин метра от прага на полосатаПриблизителното място на аварийното кацане е само на няколкостотин метра от прага на полосата

В официално съобщение на авиокомпанията се потвърждава инцидентът, като за причина се посочва попадането на ято птици в двата двигателя. Полетът е U6178, а самолетът А321-200 с регистрация VQ-BOZ.

На снимки и видеозаписи, направени от пътинци по време на излитането ясно се вижда моментът, в който ято чайки се удря в самолета.

Още снимки от мястото на инцидента:

Ural-4 Ural-5EB_RJb8XsAErNcU EB_RJb2XsAEv5Nd

Сподели публикацията