Slide
Slide

Рим. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в 105-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия (ЕТК). Събитието се състоя в Рим, Италия. Като част от Борда на директорите, с мандат до края на 2023 г., България ще взема участие в решаването на важни за индустрията теми, въпроси и проблеми, приемане на нови членове, одобряване на програмата за действие и на бюджета.

Основна тема на дискусията по време на срещата беше възстановяването на туристическия сектор в Европа, като мотото беше „Резултати лято 2022“. Всяка държава сподели позитивните резултати от сезона. Заместник-министър Георгиева изтъкна, че усилията на Министерството на туризма са насочени към използването на всички възможности за възстановяването на българския туризъм, като то е в постоянен контакт с всички заинтересовани страни за постигане на сътрудничество между институции и бизнес.

Заместник-министърът също сподели най-актуалните данни за нашата страна, които сочат, че до края на летния сезон България ще е достигнала 80% от резултатите през 2019 г. Водещи пазари са Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др.

Въпреки оптимистичните перспективи за възстановяване на туризма, не може да се пренебрегнат продължаващите предизвикателства пред туристическия сектор на Европа, включително глобалната инфлация и продължаващия руско-украински военен конфликт.

Заместник-министър Георгиева подчерта, че фундаментална предпоставка за развитие на туризма е мирът. Непровокираната агресия на Руската федерация спрямо Украйна и продължаващите военни действия оказват изключително негативно влияние върху туристическия сектор в България.

България се адаптира към международната обстановка и новите тенденции, а усилията на българския туристически бизнес са насочени към всеки един турист, сподели още Георгиева.

Беше обсъдена стратегията на ЕТК за развитие на туризма в Европа до 2030 г. Важен акцент бе поставен върху работата на организацията за издигане на имиджа на сектора туризъм и на професиите в него.

Сподели публикацията