Slide
Slide

София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в работна среща за създаване на национално меню в българските заведения, съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство. В рамките на деня Николова и министър Красимир Вълчев обсъдиха с бранша въпроси за ученическите пътувания.

В дискусията относно националното меню участваха проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, и доц. Кремена Никовска от висшето училище, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.

Националното меню ще включва от предястие до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от 9 региона в страната, посочи министър Николова. То ще стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна дестинация.

Менюто се създава със съдействието на университета и се базира на селекция,  проведена от него съвместно с професионалните гимназии по туризъм и браншовите организации. Така чрез храната ще се изтъкнат кулинарните традиции и регионалните особености на България, каза проф. Моллов.

Марияна Николова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев разговаряха с ръководството на Националната асоциация за детски и младежки туризъм.

По време на срещата бяха обсъдени детайли по прилагането на Наредба 10 на МОН за организация на дейностите в училищното образование, и по-специално пътуванията на учениците.

Това е поредна среща с асоциацията и ние разчитаме, че чрез открит диалог с бранша можем да решаваме всички въпроси в туристическия отрасъл, посочи вицепремиерът Николова. Тя препоръча да се дадат повече разяснения на бизнеса и регионалните образователни звена как да се организират по-добре пътуванията на учениците и как да обхванат повече деца. Програмите за насърчаване на екскурзиите с образователна цел, зелените и ски училищата са от голямо значение не само за подготовката на учениците, но и за здравето и закаляването им. В условия на пандемия тези теми са особено актуални и не търпят отлагане, посочи министърът на туризма.

Министър Вълчев подчерта, че образователната среда трябва да се разширява и безспорно е много важно децата да излизат извън класната стая, за да посещават обекти с културно и историческо значение. Според него 5-те дни за такива изнесени форми е добро решение като срок и препоръча пътуванията да се ориентират към по-топлите месеци заради сезонните заболявания.

Председателят на асоциацията Гина Шоева информира, че все повече деца изразяват желание да се включват в екскурзии с познавателна цел, а насърчаването им ще стимулира дейността на специализираните туроператори, които пострадаха най-много от пандемията. Това обаче не трябва да става за сметка на учебния процес.

В срещата участваха също заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията