Slide
Slide

Златни пясъци. Община Несебър, на чиято територия се намира най-големият курорт в страната – Слънчев бряг, е посрещнала най-много туристи през лятото, съобщи на пресконференция министърът на туризма Стела Балтова. Общината е била посетена от 285 597 туристи от началото на май до края на август. Община Варна е на второ място със 176 377 летовници, следвана от община Приморско със 135 715 туристи. Общините Созопол, Велинград, Царево, Банско и Балчик допълват ТОП 8 на най-посещаваните български общини.

Община Несебър постигна ръст на българските туристи над 45%, а община Варна – над 40%, община Банско – над 2 пъти, но спрямо по-слабия за тях период май – август 2020 г. В противовес, ръстът в общините Царево и Созопол е доста по-скромен, но спрямо силния за тези общини период май – август 2020 г. Много висок ръст на българските туристи – над 65% за периода май – август 2021 г. се очертава във водещите СПА дестинации – Велинград, Хисаря и Разлог.

Румъния е начело сред пренощувалите чуждестранни гости.

За разлика от предишни години, когато румънските туристи почиваха предимно по Северното Черноморие, през настоящият летен сезон водеща дестинация за румънски туристи е Слънчев бряг. За периода от май почти до края на август 2021 г. румънските туристи в община Несебър са над 223 хил. и ръст над 2,5 пъти, в община Варна – над 189 хил. и ръст над 81,2%, в община Балчик – над 74 хил. и ръст 61%, в община Каварна – над 25 хил. и ръст 23,1% и др.

Стела Балтова: 70% е увеличението на туристите това лято спрямо м.г. (видео)

Много сериозен е и ръстът на посещенията на румънски туристи с цел културен туризъм. В община Велико Търново румънските туристи са над 7500 за периода от май почти до края на август 2021 г., като ръстът им е над 3 пъти.

Прекрасно време за плаж и разходки в планината, живакът удря 32 градуса

ПРОГНОЗА ЛЕТЕН СЕЗОН 2022, СПОРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

1. Към момента броя на планираните чартъри за летен сезон 2022 г. е малък, но това е нормално с оглед ставащите над 8 месеца до началото за започване на следващия летен сезон. Данни след м. октомври 2021 ще дадат възможност за по-пълна прогноза за предстоящия летен сезон 202
2. Очакванията за летен сезон 2022 са водещите пазари да се запазят без съществена промяна България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна и др.
3. Основно предизвикателство е да се възстанови туристопотока от Великобритания и Русия, Израел и др.
4. Не се очаква равнищата от 2019 г. да бъдат достигнати преди 2024 г. особено при организирания туризъм от чужбина.
5. Важно е летен сезон 2022 г. да стартира навреме. Настоящия летен сезон 2021 г. от някои пазари напр. Германия стартира с голямо закъснение
6. Има очаквания с напредването на процеса на ваксинация да се отрази положително на туризма през 2022.
7. Има очаквания за добър летен сезон 2022 г. като цяло, предвид че се очаква постепенно стабилизиране на ситуацията с Коронавируса успоредно с напредване на процеса на ваксинация.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията