Slide
Slide

Златни пясъци. Със 70% се е увеличил броят на туристите това лято спрямо м.г., съобщи на пресконференция в Златни пясъци министърът на туризма Стела Балтова. Сезонът беше динамичен, нелесен и доста кратък, каза тя.

103% е ръстът при летовниците от Румъния (582 000 души), като сериозно увеличение се отчита и при туристите от Германия с 60%, Полша с 96%, както и от Украйна и Чехия. Броят на посетителите до края на август е 3,7 милиона души, като от тях 1,4 милиона са чужденци, посочи Балтова.

Зам.-министърът на туризма Даниела Стоева уточни, че справката включва само посетителите, които реализират нощувки в страната. Балтова добави, че предстои подписване на меморандум в Полша, който да бъде за развитие в областта на туризма между двете държави, както и че в Министерството на туризма вече разработват маркетинговата програма за следващата година.

Министърът на туризма Стела Балтова каза още, че туристическият бранш заслужава аплодисменти за отминалия сезон, както и че трябва да продължи да бъде подкрепян от държавата. „Туристическият бранш за мен е лицето на България“, категорична е Балтова.

Прекрасно време за плаж и разходки в планината, живакът удря 32 градуса

„Предстои по линия на ЕС да бъдат доставени 1,5 милиона антигенни тестове, които ще бъдат разпределени в РЗИ-та в страната. Тестовете ще бъдат в помощ на пътуващите българи“, допълни министърът на туризма.

„Сезонът бе добър, но кратък. Продължи едва 40 дни. Почти всички хотели, които отвориха, в края на юли и началото на август постигнаха почти 100 процента заетост, дори и в условията на пандемия“, заяви хотелиерът Станислав Стоянов. Пред медиите той сподели, че предлага помощта от туроператорите да се насочи към хотелиерите, целта е да се привличат повече туристи в България. „Ще настояваме ограниченията за движенията между България и Румъния да отпаднат, за да може повече хотели да продължат своята работа и да запазят кадрите си. За следващото лято няма увеличение на цените“, добави Стоянов.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията