Slide
Slide
Чепеларе. Символът на зимните спортове в Чепеларе – мечето Чепи е напълно реставриран, съобщиха от общината.

Мечето е изработено през 2005 г. по проект, чийто изпълнител е Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и търговците с партньор община Чепеларе. Тогава сдружението стопанисваше ски пистите на връх Мечи чал. „Самата идея се е породила по време на провеждането на обществен форум „Чепеларе“. Тогава общината беше одобрена и финансирана от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество да проведе обществен форум, на който се провеждаха различни сесии – туризъм, образование, култура, горски сектор, администрация. Изучиха се най-добрите предложения, идеи, практики. Стигнахме до седем идеи, които да реализираме. Мечето беше една от тях“, разказа пред plamak.bg зам.-кметът Антоанета Аговска.

Така изглеждала информационната табела с мечето в центъра на Чепеларе

Проектът се е наричал „За да ни познават по-добре“ – реклама в помощ на туризма.

„В резултат от този проект са монтирани три билборда и 15 информационни табла, даващи информация за услугите, които се предлагат в община Чепеларе. Поставени са и два транспаранта на главния път. В центъра на града беше монтирана тази табела с мечето, показваща картата на ски пистите в Мечи чал, карта на пешеходни и колоездачни маршрути, както и карта с местата за настаняване“, допълни Аговска.
Мечето преди реставрацията

Разликата е сега, екипировката му е в цветовете на трибагреника – бяло, зелено, червено. Със скиорски очила е, с логото на общината отдясно и патентованото лого „Зеленото сърце на България“ вляво. В началото на града, откъм „Рибката“, още си стои табела с такова мече.

След това табелата с мечето от центъра е била премахната, а мечето – прибрано в Музея на ските. Там отлежавало през последните години. Въпреки неприветливия си вид, радвало посетителите. „Уредникът на музея попита дали в общината имаме нещо против да го реновират, тъй като туристите много му се радват, а е в неугледен вид. Предложението беше да го дадем на Сребра Илчевска, която е учител в Обединения детски комплекс по приложни изкуства, за да го реставрира. Идеята получи зелена светлина и мечето вече е съвсем обновено“, посочи още зам.-кметът на Чепеларе.

Разликата е сега, екипировката му е в цветовете на трибагреника – бяло, зелено, червено. Със скиорски очила е, с логото на общината отдясно и патентованото лого „Зеленото сърце на България“ вляво. В началото на града, откъм „Рибката“, още си стои табела с такова мече.

Табелата на Чепеларе на входа на града

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията