Летище Домодедово, снимка Руслан Йорданов - bgtourism.bg
Slide
Slide

София. 93% от българските граждани посочват в допитване на национална информационна агенция bgtourism.bg, че трябва да отпаднат ограниченията заради коронавируса за влизане в България от Турция и Русия. Близо 2 000 души дадоха своя глас в рамките на по-малко от 24 часа. С „Да“ на въпроса са отговорили 1 700 потребители в страницата ни във фейсбук, а с „Не“ едва 130. Допитването е достигнало до 21 527 души за 21 часа.

Милиони руски туристи се готвят за лятна ваканция

Последната заповед на здравния министър е от 30 юли 2020 (Заповед 443), като тя е валидна до 31 август, но на всеки две седмици доц. д-р Ангел Кунчев – държавен здравен инспектор, следи как се развива разпространението на коронавируса и може да излезе с предложение до здравния министър за промяна относно ограниченията при пътуванията към страната ни. Представители на туристическия бранш са в очакване България да отвори границата си за Русия (руските граждани да влизат у нас дори с отрицателен PCR тест, ако емидемичната обстановка не позволява да влизат в страната ни свободно) и Турция, след като стъпка напред в тази посока бе направена с гражданите на Украйна.

Най-важните новини от туризма в България тук

Човекът, който дава предложенията, свързани с промяната на заповедите и който следи тенденциите на епидемичната обстановка, е доц. Кунчев. Към настоящия момент той не е предложил да вдигнем забраната по отношения на Русия и Турция. В момента, в който имаме такава тенденция – ние следим каква е така наречената относителна заболеваемост, тоест какво е числото на заболели на 100 000 души – това следим на двуседмична база, а данните вземаме от Европейския център за контрол на заболяванията. Тогава, когато имаме основание и една трайна тенденция в държавата, тогава той може да мотивира такова предложение“, заяви здравният министър Костадин Ангелов за bgtourism.bg.

Министърът на туризма: Всичко възможно трябва да направим с Външно министерство, за да облекчим визовите условия към руските туристи (видео)

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията