Slide
Slide

Министърът на туризма посети туристически обекти по Южното Черноморие

Созопол. Фестивалът на изкуствата “Аполония” през септември ще допринесe за удължаване на сезона. Исках лично да се уверя как протича летният сезон и наблюдавам положителна тенденция в броя на посетителите в района. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. В разговорите участваха също областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Над 58 хил. туристи са посетили Приморско през летния сезон до момента

Статистиката от Единната система за туристическа информация показва, че в местата за настаняване в общината са пренощували над 65 хил. туристи за периода от 1 юни до 8 август 2020 г. От тях с най-голям дял над 57 хил., са българските гости. От чужденците най-много са румънските посетители – над 3 хил. души. Освен тях,но по-малки, са групите от  немски, чешки и полски гости. Туристите, идващи в региона, се насочват главно в три дестинации. Това са град Созопол, Черноморец и курортния комплекс Дюни.

Община Царево отчита увеличение от 20 на сто на туристите

Кметът Тихомир Янакиев информира, че в момента в общината всички места за настаняване са заети, като туристите са основно българи. Ако запазим тази натовареност и при продължителност на сезона до 15 септември, ще отчетем спад от около 50%, посочи още кметът. Той очерта и някои от проблемите пред туристическия бранш. По думите му за бизнеса ще е облекчение, ако се потърсят възможности за опростяване на информационната система ЕСТИ за регистрация на нощувките. Добре е да се разгледа и вариант за делегиране на бюджет на общините за рекламна дейност, каза още кметът. Вицепремиерът коментира,  че трябва да се подхожда гъвкаво към популяризирането на обектите и дестинациите и да се търсят иновативни методи за маркетинг.

България увери Германия, че е взела сериозни мерки относно разпространението на коронавируса

В рамките на работното си посещение по Южното Черноморие министърът разгледа туристически обекти в община Созопол. В обиколката участваха кметът на общината Тихомир Янакиев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Най-важните новини от туризма в България тук

„Посочих, че поклонническият и религиозен туризъм имат все по-голям дял през последните години, като наличието на подобни обекти в дадена дестинация оказва влияние при избора на място за пътуване. Като отбелязах, че именно в Созопол се намират емблематични църкви, в които се съхраняват уникални за България и света находки. Това трябва да е и основен акцент в рекламата на региона, който ще привлече още повече посетители.
Посетих Археологическия музей-Созопол „Проф. Божидар Димитров“. Основен артефакт в него е т. нар. Созополски вампир. Реликварият на мощите на Свети Йоан Кръстител, в който са открити мощи и частица от Светия кръст, също се съхранява в музея.

Разгледах и храм “Св. Св. Кирил и Методий”, който сега се реставрира.
В момента мощите на Свети Йоан Предтеча са изложени в храм “Св. Великомъченик Георги Победоносец”.

Там се пазят още част от Светия кръст и миро от Бари, където се съхраняват мощите на свети Николай. Част от обиколката беше и храм „Успение Богородично“. Характерен за него е иконостасът, който е изцяло от дърворезба и е на повече от 400 години.

Отчетох, че в туристическата забележителност се спазват всички мерки и указания на Министерството на туризма и на министъра на здравеопазването, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса“, каза Марияна Николова.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията