Приморско. Данни от Единната система за туристическа информация показват, че в местата за настаняване в община Приморско са пренощували над 58  хил. туристи за периода от 1 юни до 8 август тази година. Основата част от посетителите – над 54 хил., са българи. Сред чуждестранните гости най–много са чешките и полските, имало е и румънски, и немски посетители. Това стана ясно на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с кмета на община Приморско Димитър Германов и представители на местния бизнес. В разговорите участва и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Това лято много български  туристи избраха да посетят Приморско и те са основните ни гости през сезона,  коментира кметът Димитър Германов. По думите му, ако сезонът продължи до 15 септември, ще отчетем загуби от 40%, които се дължат на липсата на чуждестранните туристи.

Продължаваме активно да работим в малкото останало време от летния сезон със стремеж да подпомогнем бранша и да минимизираме негативните резултати. Нашите прогнози показват, че има признаци за възстановяване на вътрешния туризъм, при който късните записвания имат ключова роля, заяви вицепремиерът.

Министър Николова посочи, че очакванията са намалението на българските посетители през целия летен сезон да е около 30 на сто.

България увери Германия, че е взела сериозни мерки относно разпространението на коронавируса

Вицепремиерът припомни всички мерки, които правителството предприе и инициира, за да бъде подпомогнат секторът. Всички знаем, че туризмът в България и на световно ниво е един от най-засегнатите отрасли от разпространението на Covid-19. Спадовете в броя на туристите и пътуванията са големи, а икономическите щети са по-сериозни от тези, които нанесе кризата от 2009 г., посочи министър Николова.

С цел да избегнем рисковете от разпространението на К19, отменихме всички организирани събития, информира Димитър Германов. И коментира, че присъствието на вицепремиера в общината означава приоритизиране на проблемите на бранша и местните власти.

Вицепремиерът подчерта, че ключов приоритет е да се спазват всички указания за работа, като тя лично проверява дали обектите изпълняват предписанията. Ще бъдем безкомпромисни в контрола, защото е важно да гарантираме здравето на всички туристи, заяви още министърът. И допълни, че до момента по Черноморието няма случай на Covid-19.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК