Slide
Slide

Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е сега, заяви президентът в Трявна

Трявна. В условия на тежка икономическа и финансова криза от ключово значение за нейното преодоляване са предприятията, в които производството продължава и се запазват работни места. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като посети край град Трявна предприятие, специализирано в производството на отбранителна продукция. Държавният глава посочи, че при ограничен износ и загуба на пазари за страната, институциите трябва да ускорят административните процедури за предприятията, които продължават работата си, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ.

„Не деля българите на работещи в частния и в държавния сектор“, подчерта президентът Радев в отговор на въпрос, че посетеното дружество, в което са заети 630 души, е частно. „Съдбата на българските работници е от значение. Важно е тези хора да могат да получават заплати за реално изработения си труд и в кризата да помагат на държавата с данъчни постъпления, а не да висят на врата ѝ за помощи“, допълни Румен Радев. По думите  му ролята на институциите е с работата си да внасят спокойствие за заетостта на хората и съдбата на семействата им.

„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина“, заяви още Румен Радев, запитан за мерките, предприети срещу коронавируса. Заедно със здравните мерки обаче са необходими и адекватни социално-икономически, които да са навременни, достъпни и безвъзмездни.

Държавният глава призова в кризата апелът на властите да е насочен към разума и отговорността на българите, а не да се насажда страх и паника. „Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва“, коментира Румен Радев. По думите му, ако нещо може да компроментира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се внушава напоследък, а липсата на убедителни и навременни социални и икономически мерки, което води до обезверяване на хората.

По-късно държавният глава Румен Радев проведе среща с кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, която подчерта действията на местните власти за запазване на всяко работно място в града. Обсъдени бяха  мерките за осигуряване на непрекъснат и ефективен дистанционен учебен процес, както и перспективите на Трявна да продължи да се утвърждава в бъдеще като туристически и лечебен център за белодробни заболявания. В града се намира и Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“.

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията