Slide
Slide

Добрич. Трима от най-добрите шеф-готвачи от ваканционно селище „Албена“ готвиха демонстративно в Бинарен урок в Гимназията по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич.

В първата част на урока теоретично учениците се запознаха с химичния състав, приложението и значението на патешкото  месо от Д. Аврамова.

Основна роля на сомелиера при избора на подходящо вино, характеристики на вината презентира Ив. Георгиева.

Главните готвачи на хотел „Маритим Парадайз блу” – шеф Узунов, на хотел „Гергана” – шеф -Сюлейман и на хотел „Амелия” – шеф Михайлов от „Албена” АД, приготвиха брюлиран мус от гъши дроб, аранжираха микс салатки с варено пушено патешко филе и за основно ястие – вариации от магре с пюре от батат, киноа със стафиди и ябълки в карамелен сироп. Кулинарните майстори използваха новата техника, закупена през 2019 година за нуждите на дуалните ученици в гимназията – су вид апарат и конвектомат.

Професионалните готвачи с умиление си спомниха мигове от преживяванията им като ученици в същите учебни кухни преди години. Бъдещите им колеги от 11 и 12 клас с интерес и в пълна тишина внимателно следяха всяко движение  на презентаторите.

Ястията бяха сервирани на официални гости в кабинета по сервиране. За избора  и препоръчване на подходящи вина към ястията лектор презентатор бе госпожа Марияна Колева – сомелиер. С изискан стил и финес г-жа Колева представи три вина към трите ястия: Розе Рубин със салатата, Пино ноар с гъшия дроб и Купаж от Мерло, Сира и Каберне Совиньон.

Ръководството на гимназията изказва сърдечните си благодарности към приятелите, които помогнаха да се случи това уникално преживяване в навечерието на празниците на виното и любовта: на г-жа Марияна Колева – сомелиер, за дарените вина, за стойностната стилна лекция и уроците по обноски и елегантност, на г-н Стоян Пантелеймонов – собственик на „НАСТО-ПЕТ” ЕООД, за дарените висококачествени патешки продукти, на които участниците се  насладиа по време на урока и на главните готвачи от „Албена” АД за вдъхновяващата презентация и вкусните ястия, приготвени от сърце.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията