Коледният дух ще завладее градинката на „Чаталджа“ във Варна
Коледният дух ще завладее градинката на „Чаталджа“ във Варна
Slide
Slide
Slide
Slide

Малко коледно градче ще се сгуши между дърветата, за да се превърне в място за добро настроение и повод за среща в навечерието на Коледа. Коледна градинка „Чаталджа“ ще има и благотворителна кауза

Варна. Всяка година милиони европейци правят своите планове за посещение на най-впечатляващите коледни базари през ноември и декември. Коледният дух ще завладее варненци и гостите на града с нов коледен базар. Той отваря врати на 24 ноември и ще посреща посетители до 8 януари. Целта е не само за Коледа и Нова година, но и за празниците през декември и в първите дни на януари да бъде повод за срещи и добро настроение.

Базарът ще включва 14 празнично украсени дървени къщички в алпийски стил. Те ще се сгушат между дърветата в градинката на “Чаталджа“, “зад цветята”! Всеки ден работното време ще бъде от 11 до 21 часа. Посетителите ще могат да се потопят истински в коледния дух с традиционни ястия, десерти и напитки по стари баварски и български рецепти. Всичко това в атмосферата на коледни песни, филми и събития.

Идеята и реализацията е на Даниел Стефанов, който през последните 12 години е работил и живял в Австрия. Магията на Коледните базари го е завлядала още при първото му посещение и още тогава той си поставя за цел един ден да реализира подобен проект в България. Сега това място е открито, къщичките са почти готови, понеделник от Австрия тръгват основните  продукти, които са характерни за празничните базари по това време на годината, а за първи път от много време насам Даниел ще остане в родината, за да реализира проекта си и да зарадва много хора с празнично настроение.

Нов маршрут: Volotea ще има полети между Варна и Нант през 2023 г.

„Коледните базари винаги са били едно от любимите места, които обичам да посещавам с приятели, колеги и най-вече със семейството си. Сега имам възможността да осъществя своята мечта и да подаря на варненци и гостите на града да се потопят в истинска празнична атмосфера за Коледа и Нова година. Посетителите ще могат да усетят „аромата“ и „вкуса“ на Коледа, похапвайки си както традиционни български ястия и домашен тиквеник по стара семейна рецепта, така и уникални по рода си храни и напитки с оригинален баварски и алпийски вкус. Само тук посетителите ще могат да опитат Фламкухен и Кайзершмарн, да хапнат три вида супа в хляб и да пийнат уникално по вкуса си греяно вино. Рецептата за виното идва направо от Австрия и е добре пазена в тайна, но организаторът сподели, че са нужни най-малко седем различни компонента, за да се получи именно този неповторим и автентичен вкус на тази ароматна и сгряваща напитка. Варненци ще пият греяното вино, което е на коледните базари в Австрия!

За най-малките пък ще има плодов пунш и вкусен горещ шоколад, който ще ги сгрее в студените дни докато се разхождат и се снимат с фигурите на мечета пръснати в градинката.

Навсякъде ще присъстват български, австрийски и баварски продукти“, сподели за Bgtourism.bg Стефанов.

Програма за развитие на туризма на територията на община Варна до 2030 г. одобриха общинските съветници от комисията “Туризъм, търговия и рекламна дейност”

Общата площ на базара ще бъде 400 кв.м. Цялата ще бъде покрита с борова кора, която ще допринесе още повече за уюта и топлината на посетителите, предпазвайки не само краката им от измръзване в най-студените дни, а и съхранявайки почвата. На базара ще има 60 кв.м прозрачен покрив (заслон), който ще предпазва посетители при дъжд и сняг. Ще има и сцена с LED екран, на който да се излъчват коледни филми. Близо 30 събития с коледна тематика са планирани само до Бъдни вечер – за по-малките ще има вокални групи, детски класички балет, разказвач на приказки и др., а за по-големите – джаз изпълнения от четвъртък до неделя всяка вечер, в неделя през деня ще се организира и обедно матине. Входът за всички ще бъде свободен. 

„Искам това място да бъде повод за срещи и за хубаво настроение. Хората, а не мястото правят коледния дух. Посетителите ще могат да се разхождат между занаятчийски и авторски работилнички. 6 български фирми ще представят своята селекция от високачествени вина. Посетителите ще могат да се насладят на чаша добро вино, да си поръчат напитката с дъска с мезета или да си закупят бутилка за дома.  

В едната къщичка ще има художник. В друга ще се продават стъклени и автентични коледни играчки. Посетителите ще могат и да си закупят от къщичките и ръчно правени бижута, коледни пижами, коледни шалове и шапки, коледни чорапи и покривки. Сладкишница „Хапки любов“ ще предложат тематични десерти“, разказа още Даниел Стефанов.  

Идеята му за коледния базар е и като приказките с добър край, тя включва и Къщичка на мечките, която ще бъде с кауза и благотворителна цел „Купи мече, стопли дете“. Ще се продават плюшени играчки – най-малкото мече ще е 15 сантиметра, а най-голямото ще е 1.90 м. Приходите от продажбите бъдат дарени на Центрове за настаняване от семеен тип към Комплекс за социални услуги за деца и младежи в сътрудничество с дирекция ”Социални дейности” към Община Варна.

Целта на коледния базар е и да привлича гости от съседни градове и от други краища на страната. Базарът може да стане 4 –сезонен и да отваря за други големи празници.

Сподели публикацията