Коледните базари в Европа са едни от най-посещаваните места в края на годината
Slide
Slide

Малко коледно градче ще се сгуши между дърветата, за да се превърне в място за добро настроение и повод за среща в навечерието на Коледа. Коледна градинка „Чаталджа“ ще има и благотворителна кауза

Варна. Всяка година милиони европейци правят своите планове за посещение на най-впечатляващите коледни базари през ноември и декември. Коледният дух ще завладее варненци и гостите на града с нов коледен базар. Той отваря врати на 24 ноември и ще посреща посетители до 8 януари. Целта е не само за Коледа и Нова година, но и за празниците през декември и в първите дни на януари да бъде повод за срещи и добро настроение.

Базарът ще включва 14 празнично украсени дървени къщички в алпийски стил. Те ще се сгушат между дърветата в градинката на „Чаталджа„, „зад цветята“! Всеки ден работното време ще бъде от 11 до 21 часа. Посетителите ще могат да се потопят истински в коледния дух с традиционни ястия, десерти и напитки по стари баварски и български рецепти. Всичко това в атмосферата на коледни песни, филми и събития.

Идеята и реализацията е на Даниел Стефанов, който през последните 12 години е работил и живял в Австрия. Магията на Коледните базари го е завлядала още при първото му посещение и още тогава той си поставя за цел един ден да реализира подобен проект в България. Сега това място е открито, къщичките са почти готови, понеделник от Австрия тръгват основните  продукти, които са характерни за празничните базари по това време на годината, а за първи път от много време насам Даниел ще остане в родината, за да реализира проекта си и да зарадва много хора с празнично настроение.

Нов маршрут: Volotea ще има полети между Варна и Нант през 2023 г.

„Коледните базари винаги са били едно от любимите места, които обичам да посещавам с приятели, колеги и най-вече със семейството си. Сега имам възможността да осъществя своята мечта и да подаря на варненци и гостите на града да се потопят в истинска празнична атмосфера за Коледа и Нова година. Посетителите ще могат да усетят „аромата“ и „вкуса“ на Коледа, похапвайки си както традиционни български ястия и домашен тиквеник по стара семейна рецепта, така и уникални по рода си храни и напитки с оригинален баварски и алпийски вкус. Само тук посетителите ще могат да опитат Фламкухен и Кайзершмарн, да хапнат три вида супа в хляб и да пийнат уникално по вкуса си греяно вино. Рецептата за виното идва направо от Австрия и е добре пазена в тайна, но организаторът сподели, че са нужни най-малко седем различни компонента, за да се получи именно този неповторим и автентичен вкус на тази ароматна и сгряваща напитка. Варненци ще пият греяното вино, което е на коледните базари в Австрия!

За най-малките пък ще има плодов пунш и вкусен горещ шоколад, който ще ги сгрее в студените дни докато се разхождат и се снимат с фигурите на мечета пръснати в градинката.

Навсякъде ще присъстват български, австрийски и баварски продукти“, сподели за Bgtourism.bg Стефанов.

Програма за развитие на туризма на територията на община Варна до 2030 г. одобриха общинските съветници от комисията “Туризъм, търговия и рекламна дейност”

Общата площ на базара ще бъде 400 кв.м. Цялата ще бъде покрита с борова кора, която ще допринесе още повече за уюта и топлината на посетителите, предпазвайки не само краката им от измръзване в най-студените дни, а и съхранявайки почвата. На базара ще има 60 кв.м прозрачен покрив (заслон), който ще предпазва посетители при дъжд и сняг. Ще има и сцена с LED екран, на който да се излъчват коледни филми. Близо 30 събития с коледна тематика са планирани само до Бъдни вечер – за по-малките ще има вокални групи, детски класички балет, разказвач на приказки и др., а за по-големите – джаз изпълнения от четвъртък до неделя всяка вечер, в неделя през деня ще се организира и обедно матине. Входът за всички ще бъде свободен. 

„Искам това място да бъде повод за срещи и за хубаво настроение. Хората, а не мястото правят коледния дух. Посетителите ще могат да се разхождат между занаятчийски и авторски работилнички. 6 български фирми ще представят своята селекция от високачествени вина. Посетителите ще могат да се насладят на чаша добро вино, да си поръчат напитката с дъска с мезета или да си закупят бутилка за дома.  

В едната къщичка ще има художник. В друга ще се продават стъклени и автентични коледни играчки. Посетителите ще могат и да си закупят от къщичките и ръчно правени бижута, коледни пижами, коледни шалове и шапки, коледни чорапи и покривки. Сладкишница „Хапки любов“ ще предложат тематични десерти“, разказа още Даниел Стефанов.  

Идеята му за коледния базар е и като приказките с добър край, тя включва и Къщичка на мечките, която ще бъде с кауза и благотворителна цел „Купи мече, стопли дете“. Ще се продават плюшени играчки – най-малкото мече ще е 15 сантиметра, а най-голямото ще е 1.90 м. Приходите от продажбите бъдат дарени на Центрове за настаняване от семеен тип към Комплекс за социални услуги за деца и младежи в сътрудничество с дирекция ”Социални дейности” към Община Варна.

Целта на коледния базар е и да привлича гости от съседни градове и от други краища на страната. Базарът може да стане 4 –сезонен и да отваря за други големи празници.

Сподели публикацията