Slide
Slide

Бурята, преминаваща през Иберийския полуостров, взе три жертви в Алмерия, Югоизточна Испания. Местното правителство на автономна област Валенсия обяви червен код заради проливните дъждове и ураганните ветрове, който ще бъде активен до края на седмицата. Към момента няма данни за пострадали български граждани. Генералното ни консулство във Валенсия следи ситуацията и е в готовност на окаже съдействие на изпаднали в беда наши съграждани.

В някои части на област Валенсия, както и в региона на Мурсия, количеството дъжд за последните 12 часа е стигнало до 200 л./кв.м., като опасенията са, че тези дни стойностите могат да се повишат.

В 157 общини в областта са затворени детските градини, училищата и университетите. Мярката засяга над 536 000 ученици в автономната област. Затворени са също спортните центрове, принадлежащи към общинските спортни федерации, и дневни центрове за пенсионери. Евакуирано е населението на квартали и населени места, където опасността от наводнения е  най-голяма.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с Генералното консулство на Република България във Валенсия на телефон +34 630 168 018.

Сподели публикацията