Илин Димитров, снимка Руслан Йорданов - Bgtourism.bg
Slide
Slide

Албена. По време на работното си посещение по Черноморието служебният министър д-р Илин Димитров изрази становище, че запазването на ниската ставка от 9 процента ДДС за ресторантьорите е начин да бъдат повишени заплатите в туризма. По думите му те са ниски от много време и за да бъдат повишени, е необходимо да се предприемат мерки срещу сивата икономика.

“9-те процента ДДС за ресторантьорите е точно такава мярка – тя бори сивата икономика и помага на ресторантите да излязат на светло. Така че запазването й в дългосрочен план е ключово.”

С тези думи министърът на туризма д-р Илин Димитров коментира публикуваните данни на Националния статистически институт за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година, според които най-ниска е средната брутна месечна заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

По време на работното си посещение по Северното Черноморие служебният министър на туризма посети района на свлачището в близост до плаж „Моби Дик“ между Албена и Балчик, което разруши плажен ресторант и затрупа двамата му наематели. Заедно с областния управител на Област Добрич – Здравко Здравков те отидоха до мястото, за да се запознаят на място със ситуацията и с предприетите мерки.

„Свлачището е факт. За щастие, то не е довело до жертви. Пострадалите, както разбрах, са стабилни и им пожелавам бързо оздравяване,“ каза министър Димитров. „Спряно е движението на автомобили, надявам се да не продължава дълго процесът. Доколкото разбрах от областния управител, работи се по отстраняването на последиците и се надявам в най-бързи срокове районът да бъде преведен в нормален вид“, допълни министър Илин Димитров.

Свлачището не е на територията на курортния комплекс Албена, не застрашава живота на плажуващите и не образува дискомфорт, тъй като не е навлязло на територията на плажа, подчерта министърът.

„Свлачищата със сигурност са неприятен феномен. Те са много – това са особеностите на нашата плажна ивица. Но те изискват сериозен финансов ресурс и планиране и не мисля, че това може да се получи в тези три месеца на служебното правителство. Факт е обаче, че за да имаме качествен туризъм, трябва да имаме добре укрепен и благоустроен бряг“, каза министър Димитров.

По думите му за отстраняването им се иска сериозен финансов ресурс и планиране, което не може да се случи в краткия хоризонт на служебното правителство. Но е факт, че за да имаме качествен туризъм, трябва да имаме укрепен и благоустроен бряг, обобщи министър Димитров.

Сподели публикацията