Отварят музеи, галерии, библиотеки и кина
Отварят музеи, галерии, библиотеки и кина
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Предстои здравният министър да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

  • Заповед с противоепидемични мерки
  • Заповед за преминаване през КПП и съответни ограничения
  • Заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен
  • Заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Здравният министър бе категоричен, че всеки, който се завръща в България, ще остане в 14-дневна карантина.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията