Българо-румънската граница на ГКПП Кардам-Негру вода, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. До 14 юни в България не могат да влизат посетители с туристически цели. Това става ясно от издадената днес заповед 265 на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за режима за влизане в страната, като той се запазва почти идентичен на съществуващия в момента – въвежда се временна забрана за влизането на всички лица, независимо от гражданството им, през всички гранични пунктове. Временната забрана влиза в сила от днес и е с едномесечен срок. В точка 2, буква „ж“, е посочено, че забраната не се отнася за сезонна работници в сферата на туризма. Целта на заповедта е да се вземат мерки срещу разпространението на COVID-19. Хотелите могат да работят, като вече излязоха указания от министерството на туризма при какви условия може да става това, за да се гарантира безопасността и здравето на гостите.

Заповедта на министъра на здравеопазването

Забраната на здравния министър няма да важи за български граждани, членове на техните семейства, лицата със статут на дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства. Всички лица, които влизат на територията на България, се поставят под 14-дневна карантина у дома или на друго място за настаняване, където лицето е посочило, че ще пребивава. Със заповед 262 се урежда спазването на противоепидемични мерки на работното място. До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала.
Маските остават задължителни в закрити обществени места, включително обществен транспорт и църкви. Най-малко метър и половина трябва да се спазва дистанция между хората на открито, ако не са от едно семейство.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията