Slide
Slide

София. Туроператори предупреждават, че записванията за летните почивки у нас на практика са спрели и след пандемията браншът навлиза в нова криза, съобщи БНР. Представителите на бизнеса подчертават, че туристическият сектор се нуждае от положителни послания, които да насочат вниманието към страната ни.

След започването на войната в Украйна много чуждестранни туроператори, които работят с България, анулират програмите за целия летен сезон, каза Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

„Западна Европа започва много внимателно да гледа на Източна Европа и на България конкретно. Предпочитат да се концентрират за пътувания към Сведиземноморието, въобще към Югозападна Европа. Българските туристи също започнаха по-внимателно да предприемат пътувания, не толкова заради физическия риск, колкото заради прогнозите за една много сериозна финансова криза“.

„През летния сезон ще се разчита на българските, но и на туристи от съседните страни – Сърбия, Румъния, Северна Македония“, каза още Димитрина Горанова:

„Също и на пазарите от Централна Европа като Полша и Чехия, които в последните години все повече заемат по-голям дял от процента туристи, които идват в България“.

Необходимо е страната ни по-активно да предоставя положителна информация за готовността на туризма ни да посреща гости.

Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм подчерта:

„Положителни новини, положителна информация, нищо добро не ни чака, ако ние не започнем по-активно да комуникираме с пазарите“.

Сподели публикацията