Slide
Slide
Slide
Slide
Призьорите са 48 в 16 категории – общини, организации и медии, това не са просто награди, а отличия за всеотдайна работа
София. Туризмът в България е конкурентен, предлага много добри услуги и примери за устойчиво развитие на световно ниво. Той има всички предпоставки за растеж- добра материална база и силно присъствие на страната на основните ни генериращи пазари, както и отлични перспективи за привличане на нови дестинации. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за връчване на третите Годишни награди в туризма. Призовете бяха връчени на стилна церемония в София във вторник вечерта. Официални гости бяха председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Марияна Николова, министрите на младежта и спорта Красен Кралев и на труда и труда и социалната политика Бисер Петков. На събитието присъстваха близо 300 гости, ръководители и представители на дипломатически мисии, представители на туристическия бизнес, работодателски организации и медии, водещи бяха Ники Илиев и Диляна Попова.
Връчваме не просто награди, а отличия за високо качество и всеотдайна работа за туризма, отбеляза министър Ангелкова. Тя благодари на министър- председателя Бойко Борисов, на членовете на кабинета и народните представители за подкрепата в ежедневна работа, благодарение на които отрасълът постига добрите си резултати.
В трите години от създаването на самостоятелно Министерство на туризма броят на чуждестранните туристически посещения са нараснали с 31%, а приходите от тях с 38 на сто, отечете министър Ангелкова. Тя коментира, че това са резултати, които могат да се постигнат, когато всички- институции, местна власт и бизнеса, вървим в една посока и преследваме общата цел България да е целогодишна туристическа дестинация.
Победителите в Годишните награди в туризма получиха статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазена марка на конкурса – българската роза, изработена от Димитър Германов специално за церемонията. Призьорите – 48 на брой бяха избрани с електронен вот, който продължи от 13 ноември до 5 декември. В 16-те категории на конкурса се състезаваха 125 участници, който бяха определени за финалисти от общо 132 кандидатури, получени в Министерството на туризма.
Отчетохме голям интерес към третото издание на наградите както на кандидатите, така и на гласувалите, определили победителите, каза министър Ангелкова. За всички категории са регистрирани общо 122 624 гласа – с близо 23 хил. повече от миналата година, подадени за туристическо събитие, дестинация, атракция, общини за планински, морски, балнео- и СПА туризъм, журналистически материали и т.н.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи специална награда „Изборът на Българите“ на тазгодишния победител Белоградчишки скали и крепост. Наградата получи кметът на Белоградчик – Борис Николов. Второ място в категорията зае Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, а на трето място е храм „Св. вмчк Георги“, Каварна.
Победителят в категория „Духът на България“ получи приз от министъра на туризма Николина Ангелкова. Тази година на първо място се класира Етнографски музей на открито Етър, като статуетката получи доц. д-р Светла Димитрова, директор на музея. На второ и трето място заеха съответно Замък Влюбен във вятъра – с. Равадиново и Крепост „ Туида“ – Сливен.
Български съюз по балнеология и СПА (БУБСПА) е тазгодишния победител в категория „Специализиран туризъм“. Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов връчи наградата на Сийка Кацарова, председател на БУБСПА. На второ място се класира: Тематичен информационен веломаршрут „Желязната завеса“.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде призът в категория „Община за морски туризъм 2018“. Първото място зае община Приморско, а статуетката и грамотата получи кмета на общината Димитър Германов. Община Варна се класира втора, а третото място е за община Балчик.
Победител в категория „Община за планински туризъм 2018“ е община Банско. Наградата беше връчена от председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев на заместник- кмета на Банско Асен Кирицов. Второ място зае община Петрич, а трето -община Самоков.
Заместник-министър председателят Марияна Николова награди победителят в категория „Туристическо събитие“. Призът тази година е за „Ултра крос триатлон Лъвско сърце“ и беше получен от Филип Шавов,  председател на Сдружение „Лъвско сърце“.  На второ място се класира „Да поставим рекорд на Гинес заедно: Най-голямото боядисване на яйца в света – Арте хотел Велинград“, след него се нареди „Национален туристически поход По пътя на Ботевата чета–Козлодуй-Околчица“
В категория „Туристическа дестинация“ призът тази година е за община Сандански. Наградата даде Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бе получен от кмета на общината Кирил Котев. Второ и трето място отидоха съответно при Южната приказка на България – Ивайловград и град Пловдив.
„Oбщина за културно-исторически туризъм 2018“ е община Дряново.  Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи приза на председателя на Общинския съвет Георги Казаков. Второ място в тази категория заема община Пловдив, трето- община Велики Преслав.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков награди победителят в категория „Община за балнео и спа туризъм 2018“. На първо място тази година е община Велинград, като призът беше получен от кмета Костадин Коев. Община Сандански зае второ място, а община Минерални бани Хасково се класира трета.
В категория „Туристическа атракция/обект“ е победител  Замък Влюбен във вятъра, с. Равадиново. Боряна Манолова, заместник-председател на  КРИБ връчи призът на собственика на обекта Георги Тумпалов. Белоградчишка крепост е на второ място, следван от комплекс от водни съоръжения – Сапарева баня (Рила Мега Тур ООД).
Категория „Иновация“ се печели от 3D добавена реалност на Тракийско светилище Бегликташ. Наградата беше дадена от народният представител Димитър Бойчев на Димитър Германов, кмет на община Приморско. На второ място е Замък Влюбен във вятъра, 3D панорамни обиколки. На трето място в категорията се класира TravelLine- Иновативни услуги и технологични решения в туристическата индустрия.
Победител в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в телевизия“ е Живко Константинов, Нова ТВ с материала „Расте, но не старее: Кой е архитектът, построил емблематичните сгради в София?“. Наградата връчи Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара. Второто място е „Дунав – човешкото лице на реката“ – Телевизия Туризъм – Георги Крумов. На трето място в категория се класира филма “Звън през вековете” – Канал 3 – Ива Милорадова.
 Информационна агенция и радиоверига „Фокус” – Милослава Ангелова е победител в категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в радио“. Наградата даде народният представител Христо Проданов. На второ място в категорията е Предаване за туризъм Виа Понтика – БНР-Бургас – Валентин Атанасов.
В категория „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в печатна медия” победител е „Покритият мост е символът на Ловеч“ Наталия Малчева, в. Труд. Призът беше връчен от майстор готвача Петър Бъчваров – Ути. Публикацията Магията Златоград – сп. Агрозона зае второ място, а третото е за „Древна крепост в Родопите градена като Троя и Микена“, в. „24 часа“.
Наградата за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2018 г. в онлайн медия”  получи travelbulgarianews.bg и материала „Крепост Траянови врата“ на Александър Попконстантинов. Статуетката и грамотата на победителят връчи народният представител Даниела Савеклиева. На второ място се подрежда „Вила Амбра – Магията на Севера роди необичаен кехлибар на брега на морето“ на Руслан Йорданов. Класиралият се на трето място е Варненското златно съкровище – предвестник на цивилизациите от Шумер и Египет – brat-bg
Кметът на Видин инж. Огнян Ценков даде наградата на Марта Рос, която зае първо място категория „Публикация на тема туризъм в България за 2018 г. в интернет блог“ с материала „5 прекрасни екскурзии, които могат да се правят в Рила”. Втори се нарежда – Видин, Бдин или едно крайдунавско съкровище – Дарио Диониси. Трето място в категорията заема Клисурският манастир – или където планината, реката и духовността са намерили своята обител – Жулиета Терзиева.

Министър Ангелкова си заслужи златен скункс заради серия от гафове в конкурса за Годишните туристически награди

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията