Георги Щерев, снимка БХРА
Slide
Slide

София. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обявява против идеята да се увеличава бюрокрацията при доставки на храни от категоризирани заведения за хранене. Според идеята на земеделското министерство чрез Наредба за специфичните изисквания при търговия с храна от разстояние ще се въведе допълнителна регулация за доставките за вкъщи, като за да извършват тази дейност всички фирми ще трябва да се регистрират повторно по реда на условията на Закона за храните. Според новите процедури заведенията ще трябва да се регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните.

Още в първоначалното искане за намаляване на ДДС за заведенията, като мярка за запазване на работни места и оцеляване на дългогодишни бизнеси, от БХРА са внесли и предложение ДДС за доставките по домовете, извършвани само от категоризирани заведения, също да бъде намален на 9 на сто. И ние продължаваме да отстояваме позицията, че това  е една от най-работещите социални и икономически мерки за спасяване на заведенията в кризата, което показва и практиката, допълни Щерев.

Приетата промяна от кабинета за намаляване на ДДС от 20% на 9% бе стъпка в правилната посока за подкрепа на легалния бизнес, който в момента преминава през десетки контроли, лицензионни режими и проверки, за да се гарантира, че предлага на своите клиенти качествен продукт, обясни председателят на БХРА.

На тези изисквания относно дали мястото, в което се произвежда храната, автомобилите за транспорт и персонала, обаче вече е отговорило всяко заведение или ресторант, които получават категоризация, за да функционират, и задължително се регистрират в Българската агенцията по безопасност на храните, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Според бизнеса извършването два пъти на проверка за едно и също не е необходимо и няма да даде допълнителни гаранции за качеството на предлаганата храна, каквато е идеята на наредбата.

Затова и Изпълнителното бюро на БХРА внася аргументирано становище до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, вицепремиера Томислав Дончев, земеделския министър Десислава Танева и коалиционните партньори относно предлаганите  промени, тъй като за категоризираните заведения и сега отговарят на същите условията, за които има идея да се включат в предстоящата наредба

Според БХРА доставки на храна до дома трябва да извършват единствено категоризирани заведения и ресторанти, които са отговорили на всички проверки и това е тяхната основна дейност и намалената ставка за ДДС от 9 % трябва да важи и за доставките от категоризирани обекти, обясни Щерев. И допълни, че всички топли точки в магазини и изнесени кухни би трябвало да  могат да продават единствено на място, без да извършват доставки, като за тях ставката за ДДС да е 20 %.

В безпрецедентната обстановка, породена от глобалната пандемия на COVID-19, в която в световен мащаб туризмът белeжи спад от близо 80 на сто и ресторантите у нас се опитват да оцелеят, продавайки основно храна за вкъщи при липса на туризъм, подобен ход за налагане на допълнителни административни разпоредби е най-малкото неразумен, подчерта членът на Изпълнителното бюро на БХРА Атанас Димитров. Административната тежест върху заведенията е достигнала пределни граници и затова новите разпоредби могат да се окажат пагубни за сектора, подчерта той. И допълни, че в повечето страни в Европа няма подобна практика да се лицензират допълнително автомобилите и другите превозни средства, с които се доставя храна за вкъщи и наребдата не транспонира европейски практики или директиви. Източник БХРА

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – Над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията