Бургас. Атанасовско езеро се включва във Фестивалния уикенд в Бургас със специално събитие в съботния ден 14 август от 17.00 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на Панаира ще се представят различните видове черноморска сол и пътят ѝ до нашата трапеза. Посетителите ще могат да си закупят от току-що събраното „бяло злато“, козметика с луга и черноморска лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта и сувенири, свързани с любимото езеро.

Четирима приятели организират вкусни тематични пикници на красиви локации в България

Екипът на Българска фондация Биоразнообразие ще демонстрира как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци. За малките гости ще има научни занимания, свързани със солеността на водата в различните басейни на лагуната, наблюдения на солните кристали и на солничното раче, както и арт работилница за рисуване със сол.

Поради големия интерес към Влакчето на солта и тази година домакините от Черноморски солници АД ще пуснат специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците – симБиотично и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт във и около езерото. Линията ще работи от 17.00 до 19.00 часа и ще бъде безплатна за всички гости на Панаира.

Мистична местност привлича хора от цял свят, но ключът от загадката остава неразкрит

Събитието ще бъде съчетано и с Рождения ден на поддържан резерват Атанасовско езеро – тази година се навършват 41 години от обявяването му, затова стопаните на резервата – Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас ще осигурят традиционната голяма торта за празника.

Издателска къща ЗНАЦИ ще представи две книги, свързани с птиците: „Кратка философия на птиците“ от Филип Дюбоа и Елиз Русо /превод от френски Лора Стаматис/ и детската „За птиците и буквите“ от Джина Дундова-Панчева. И двете книги са забележителни за своята аудитория, затова не пропускайте срещата с преводача на едната и автора на другата от 17.30 пред „симБиотично“.

Започват разходки с кораб до Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“

Поканили сме някои любими артисти, които да представят своите произведения и да зарадваме публиката не само с храна за тялото, но и за душата, защото Атанасовско езеро е истинско вдъхновение. Празникът ще завърши с концерт на два дуета – единият, който отдавна чакаме на сцената на „симБиотично“ – DFamily Acoustic, а другият Desperate Daughters миналата година участва в Sofar концерта и момичетата останаха очаровани от атмосферата на мястото.“ – споделят организаторите от Българска фондация Биоразнообразие.

Празникът ще включва още забавления като играта за разпознаване на различни видове сол, представяне на най-новото предизвикателство, свързано с Атанасовско езеро – Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО и др.

Атанасовско езеро е поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи и Натура 2000 зона. То е пример за симбиозата между природата и човека, и за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея могат да се извличат разнообразни ползи – чрез солта, лугата, лечебната и естетична й стойност и др.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, изпълняван от БФБ, Черноморски солници АД, БДЗП и Заедно 2011 и в партньорство с РИОСВ Бургас и Община Бургас.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA