София. Бившият столичен хотел „Шератон“, който от няколко години насам се нарича „София хотел Балкан“, е предмет на нова сделка, съобщава business.dir.bg. С нея дружество „Потамиро Лимитид“ на един от сегашните изпълнителни директори на хотела – Йоанис Даскалантонакис, регистрирано в Кипър, придобива 100% от дружеството, което е мажоритарен собственик на хотела – „Бандола Пропъртис“, регистрирано на Маршаловите острови. То държи 87,49% от акциите на хотела и се притежава от Йоанис Папалекас. Малко над 11% държи дружество, контролирано от Даскалантонакис и под 1 на сто имат физически лица.

Добри новини за желаещите да почиват в Турция! Чартърите започват от 4 септември, цените паднаха значително, а туроператори поемат PCR тестовете на туристите

Тъй като сумата от оборотите на всички участници в сделката не надхвърля 25 млн. лв. на територията на България, КЗК разрешава сделката, без да прави пазарен анализ. Освен това решението ѝ подлежи на незабавно изпълнение, става ясно от документа, публикуван на сайта на комисията.

В искането до КЗК Даскалантонакис обяснява, че икономическата обстановка в България към момента е изключително благоприятна за инвестиции, тъй като извънредното положение през последните три месеца е довело до намаляване нетната стойност на редица търговски предприятия, в частност такива, развиващи дейност в сферите, засегнати най-много от ограничителните противоепидемиологични мерки, а имено развлекателния бизнес, ресторантьорството, хотелиерството и др.,

TripAdvisor обяви отличниците в туризма за 2020 г., гръцки и турски курорти и хотели са сред най-добрите в света

Настоящият собственик на мажоритарния акционер в „София Хотел Балкан“ АД, който продава дружеството на Даскалантонакис, е пасивен инвеститор, който няма предишен опит в експлоатацията и управлението на хотели. От друга страна, Даскалантонакис е придобил значителни умения в управлението на хотели, подчертава се в документите. Възникналата извънредна икономическа обстановка създава риск от намаляване стойността на търговското предприятие на „София Хотел Балкан“ АД, поради което е необходим активен подход за справяне със ситуацията.

Въпреки намалелите приходи на „София Хотел Балкан“ АД през първата половина на 2020 г., Йоанис Даскалантонакис смята, че закупуването на хотела е добра инвестиция и възможност за разширяване на дейността му в България. Очакванията му са, че секторът на туризма бързо ще се възстанови през предстоящия летен период.

Отчетът на „София Хотел Балкан“ към края на юни показа, че заради коронакризата и въведените ограничения за пътуванията приходите са се сринали повече от два пъти на годишна база, а загубата се увеличава 1,5 пъти до 2,409 млн. лева спрямо края на март, когато влиянието на пандемията още не се усещаше толкова.

„София Хотел Балкан“ е част от „Luxury Collection“ на световната хотелска верига Marriott. Хотелът разполага със 184 стаи и апартаменти, казино, спортен и бизнес център, конферентни зали. От края на 2014 г. хотелът принадлежи към бранда The Luxury Collection Hotels & Resorts на Starwood Hotels. Преди това той носеше бранда Sheraton на същата компания.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA