Slide
Slide

София. „Границата между здравните и спа/уелнес заведенията е размита в българското законодателство“ – това смятат експерти, които се занимават с медицински туризъм в България.

По инициатива на „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс” ЕАД („СБР-НК“ ЕАД) се проведе работна среща, на която бяха обсъдени спешни въпроси, свързани с бъдещето на медицинския туризъм в България.

В срещата участваха Мариела Модева – заместник министър на туризма, Георги Липчев – главен секретар на Министерството на здравеопазването, д-р Ивайло Христов – народен представител и член на парламентарните комисии по здравеопазване и по туризъм, Ивайло Кожухаров – съветник на министъра на туризма, експерти от двете ведомства и представители на Специализираните болници за рехабилитация в страната.

Хисаря ще бъде домакин на кръгла маса за мястото на балнеологията в Плана за възстановяване и устойчивост

Трябва да се прави разлика между здравния и спа/уелнес туризъм – бяха единодушни участниците в срещата, като акцентираха на наличието на квалифицирани специалисти и апаратура за лечение на определени заболявания, с които разполагат обектите, част от „СБР-НК“ ЕАД.

Мариела Модева, заместник министър на туризма, припомни, че този вид туризъм е един от петте приоритета, приети от коалиционното правителство, както и че нови пет специализирани структури във ведомството ще се занимават с всеки един от тях. Госпожа Модева акцентира на политиката на министерството за реклама на диференциран туристически продукт за представяне на България по различен начин от евтина олинклузив дестинация. Според новия екип на Министерството на туризма трябва да се рекламират възможностите за почивка и активности през четирите сезона с акцент върху специализираните видове туризъм.

Хотел „103 Алпин“ за Великден: Отлична комбинация от СПА, български традиции и хармония, вдъхновена от природата

Заместник министърът сподели, че ситуацията в момента е отклонила вниманието на експертите от техните преки задължения и фокусът е върху COVID мерките и бежанците от Украйна. Тя припомни, че има разработен много конкретен План за развитие на здравния туризъм до 2025 г., както и че предстои свикване на Консултативен съвет за обсъждане на ключови въпроси в тази област.

Народният представител д-р Ивайло Христов обърна внимание на традицията, която се съхранява и рекламира по отношение на заведения, които предлагат медицински туризъм в чужбина, а у нас болниците, които предлагат тази услуга, са изолирани и подценени. Той отбеляза, че в ситуацията след пандемията, успешно работи механизма за предлагане на индивидуални оферти за здравен туризъм в чужбина, включително и за много малки групи. За целта много Специализирани болници за рехабилитация в страната си партнират с хотели в близост. Така от една страна предлагат по-голям комфорт на туристи, пристигнали в България с цел лечение на заболявания, а в същото време леглата  в центровете се предоставят на български пациенти.

Хотел 103 градуса в Сапарева баня: Във Висшата лига на СПА изкуството

Д-р Христов обърна специално внимание на текстовете в Наредба 2 от 2019 г., в които има „некоректно третиране на обекти като лечебни заведения“. Той поиска ясно определяне на границата и дефиниране на здравните от спа/уелнес заведенията.

Представителите на Министерството на здравеопазването и на Министерството на туризма декларираха желание да инициират работна група, която да обсъди текстовете в наредбата и да направи необходимите промени, които да защитят статута на специализираните заведения за медицински туризъм.

Ивайло Кожухаров, дългогодишен експерт и професионалист в туризма, сега съветник на Министъра на туризма, акцентира на намирането на допирни точки между двете ресорни министерства и частния бизнес за развитие на медицинския туризъм, но и за по-ефективното му промотиране. Той даде пример с успешното таргетиране и реклама на СПА и уелнес центровете в страната и ги сравни със заведенията, които предлагат здравен туризъм, които не популяризират своята дейност със съвременните средства на маркетинга.

Георги Липчев, главен секретар на Министерството на здравеопазването сподели, че се търсят възможности за промотиране по линия на международното сътрудничество и чрез дипломатическите канали. Неговото виждане е, че при сключване на международни договори, които да гарантират приходи за обектите, може да се търси кредитиране и поетапно обновяване на базите им.

На шопинг в столичен мол за почивка в България, през май и това ще е възможно

На работната среща стана ясно, че до месец ще бъде завършен общ каталог, който ще обхване цялата структура на държавното дружество, включително обекта в Тузлата и Бургаските минерални бани (общо 15 места за лечение в страната). Каталогът ще систематизира заболяванията, процедурите и услугите, които се предлагат.

Участниците в срещата се обединиха около идеята за търсене на нови канали за реклама, предимно дигитални, разработване на мобилно приложение, чрез което да се правят и онлайн резервации, както и проучване на подходящи туристически изложения за реклама конкретно на медицинския туризъм. Експертите са единодушни и в необходимостта от търсенето на партньори в чужбина. Заместник министър Модева сподели, че вече има проявен интерес от Израел и страни от арабския свят, а здравната каса в Германия е традиционен партньор.

„Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс” ЕАД е търговско дружество със 100% държавно участие. Обектите, които управлява, предлагат физикална и рехабилитационна медицина по утвърдени медицински стандарти. Дружеството управлява 13 специализирани болници за рехабилитация, разположени на територията на цялата страна в утвърдени балнеолечебни курорти. Те работят с Националната здравно-осигурителна каса и с Националния осигурителен институт (по програма за рехабилитация и отдих).

Сподели публикацията