Обединение „Бъдеще за туризма“ иска среща със здравния министър и отхлабване на режима за пътувания на български и чужди граждани.

Вицепремиерът Марияна Николова получи благодарствен адрес от ОБТ за съвместната работа в туризма през мандата

София. За среща с Министъра на здравеопазването настояват от Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) – най-голямото сдружение на туроператори и туристически агенти в България. Повод за нея стана забраната за автобусните екскурзии до края на месеца, наложена със Заповед РД-01-220/08.04.2021 г. на проф. Костадин Ангелов.

Хотелиер в Балчик предлага до 20 април да се вземе решение за „зелен коридор“ между България и Румъния

„Великденските празници наближават и наложеният мораториум върху организираните пътувания с автобус ще доведат до нови загуби за бранша. Бихме искали да изясним някои неясноти в заповедта на министър Ангелов и още веднъж да напомним, че повече от една година се нарушава правото ни на защитен и гарантиран от чл.16 на Конституцията труд. От миналата година всички стопански субекти в сектора са поставени в изключително тежка и зависима от държавни помощи позиция“, изтъква Павлина Илиева, председател на сдружението.

От организацията отново настояват за съгласуваност и предвидимост на всички мерки, които касаят туризма.

От срещата с министър Ангелов ОБТ очаква:

  1. Отваряне на пътуванията с организиран транспорт в страната и чужбина преди 30.04.2021 г.
  2. Премахване на задължителния PCR-тест при влизане в РБългария или замяната му с антигенен тест и ясен механизъм за въвеждане на тази мярка по примера на много европейски страни, за които туризмът е водещ отрасъл в икономиката.
  3. Намаляване на твърде високата цена на PCR-тестовете за българските граждани или въвеждането на преференциални цени за туроператорите, като организатори на групови пътувания.
  4. Ясна стратегия за сертифициране на ваксинираните, преболедувалите и с наличие на антитела български граждани. Няма правна логика в задължаването на тези групи от хора да предоставят PCR-тест или бъдат поставени под карантина.
  5. Отваряне на коридор за ваксиниране на заетите в туризма български граждани, което ще превърне страната ни в сигурна и привлекателна туристическа дестинация.

Не на последно място ОБТ настоява за одобрение и прилагане на предложения от Сдружението протокол за работа в COVID-19 среда.

Вицепремиерът Марияна Николова получи благодарствен адрес от ОБТ за съвместната работа в туризма през мандата

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова получи благодарствен адрес от Обединение „Бъдеще за туризма“.

„Искам да ви благодаря за диалога и отговорните решение в подкрепа на бизнеса. Всички ние сме признателни за Вашата последователност и кураж, за партньорството, за доверието в опита и експертизата ни“, пише Павлина Илиева, председател на УС на СТТА ОБТ.

Албена отваря 4 хотела за Великден, ще посрещне близо 2 000 гости

Писмото идва в края на работата на настоящето правителство и дава висока оценка за партньорството и сътрудничеството между Министерството на туризма и туристическия бранш.

Павлина Илиева допълва: „За нас, членовете на Обединение „Бъдеще за туризма“, беше чест да работим с Вас.

Изразяваме надежда, че и в бъдеще ще разчитаме на Вашата подкрепа за просперитета и бъдещето на туризма в България“.

В заключение Председателят на УС на СТТА ОБТ пожелава на г-жа Марияна Николова „здраве, сили и вдъхновение, за да продължите да работите както досега – с професионализъм, дух и сърце“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!