Снимка Bgtourism.bg
Slide
Slide

Балчик. Призовавам управляващите бързо да вземат решение за „зелен коридор“ между България и Румъния, заяви за Bgtourism.bg хотелиерът в Балчик Виктор Лучиянов. Той счита, че това би спасило голяма част от резервациите за Великден, а решението трябва да бъде взето най-късно до 20 април.

Традиционно румънците обичат да посрещат Великден в Балчик, Албена, Кранево, Каварна, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, а не малка част от северните ни съседи дори отскачат до Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Поморие и Приморско.

В същото време – на 8 април, премиерът на Румъния Флорин Къцу обяви чрез своята фейсбук страница три важни решения, които неговият кабинет прие специално за Великден.

Флорин Къцу обявява решението си за Великден в подкрепа на туризма в страната си

Морските курорти да бъдат отворени, при спазване на всички действащи ограничения, но с максимален капацитет от 70%.

Албена отваря 4 хотела за Великден, ще посрещне близо 2 000 гости

Мамая, Румъния

Движението на хората извън дома между 1 май и 2 май 2021 (Великден) ще бъде разрешено между 20 часа и 05.00 часа сутринта. Това ще бъде в сила и на 8 срещу 9 май 2021 г. заради Рамадан. Магазините (търговските обекти) могат да работят до 20.00 часа в петък преди Великден.

В момента хиляди румънци са решили да посрещнат Великден в българските хотели по Черноморието. Не малка част вече анулираха своите записвания заради необходимостта от ПСР тест, за да влязат в страната ни. Български и румънски туроператори са в изчакване на решението на управляващите у нас относно движението между двете държави, като считат, че „зелен коридор“ би увеличило туристопотока към страната ни за най-големия христински празник и може да доведе до нови резервации в последната седмица на април. На семейство разходите да ПСР тестове в момента може да достигне до 400 лева, посочва Лучиянов, чийто хотел „Реджина Мария“ в Балчик е един от най-предпочитаните за Великден.

Много хотелиери дадоха за пример други държави, които в момента пускат „зелени коридори“, за да спасят туризма си – Гърция, Хърватия, Израел и др. страни. Представителите на бизнеса у нас споделиха пред Bgtourism.bg, чe ще решат през следващата седмица дали да отворят своите хотели, тъй като разчитат основно на български туристи, а при някои от обектите, ако ги няма румънците, няма да излязат сметките за покриване на разходите. Решението на управляващите за „зелени коридори“ между България и Румъния ще доведе и до намялаване на безработицата у нас, тъй като отворените обекти ще назначат персонал, а с това и ще започне същинската подготовка за летния туристически сезон.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията