Холандски художник нарисува гигантска библиотека на жилищна сграда с любими книги на жителите
Холандски художник нарисува гигантска библиотека на жилищна сграда с любими книги на жителите
Slide
Slide
Slide
Slide

Докато много улични артисти избират изоставени сгради и стари железопътни релси като платна за своите експлозивни шедьоври, холандският уличен художник Ян Ис де Ман избира да избере друг маршрут – чрез реализиране на творби за местните общности, които искат да се свържат.
Неговата цел е да създаде проекти, „където всеки може да се идентифицира“, като поиска участието на жителите, които го възлагат. Ян Ис де Ман е най-скорошният подарък за един квартал – жилищна сграда в Утрехт, Холандия.
„Познавам хората, които живеят на приземния етаж много добре. От известно време искаха стенопис от мен. Те също така искаха да ми позволят да се чувствам свободен в моя дизайн, стига да донесе нещо положително в техния квартал. Първата идея беше да нарисуваме усмивка. Много голям усмивка. Защото вярвам, че хората стават по-щастливи, когато виждат усмивка всеки ден. Но тази идея не се чувстваше пълна, чувстваше се твърде проста.”
„Формата на къщата и мястото, където се намира тази къща, и изведнъж ми хрумна идеята да направя огромна библиотека. Обичам да правя илюзии по стените и обичам да виждам усмивки на лицата на хората и тази идея може да събере всичко това заедно. “
Част от концепцията е да се включат жителите в художествения процес: „Влязохме в общността, като попитахме хората за любимите им книги и успяхме да съберем 8 езика и култури в една и съща концепция. Всички, всяка възраст, всяка култура, всеки език бяха добре дошли. Единственото правило, което създадох, за да участвам в този арт проект, беше: няма политически книги и никакви религиозни книги. Освен това всяка книга беше добре дошла.”
Отнело му е една седмица на пълно работно време, за да извади идеята от хартия до стената на жилищната сграда. Той каза, че най-трудната част е първоначалното планиране на концепцията, „мисля, че през повечето време най-трудното е да се получи правилната концепция, която се вписва в стената, която се вписва в квартала, но когато имаш правилната идея, тогава не е много трудно. ”

Източник: Bored Panda

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията