Slide
Slide

Валашске Мезиричи. В дните преди Коледа делегация от служители на ДКИ КЦ “Двореца” Балчик и журналисти от Добрич и Балчик посетихме побратимения на Балчик град в Чехия – Валашске Мезиричи, наричан от всички накратко ВалМез, заради сложното натрупване на съгласни в името му. За нас, филолозите, не беше трудно произношението, даже забавно, а престоят ни в този град ни накара да започнем да четем правилно и да разбираме езика и диалекта на моравския град, за което, разбира се, е необходимо много повече време.
Трите дни престой във ВалМез бяха изпълнени до крайност с журналистически ангажименти: половиндневна пресконференция с екипа на местната управа; презентация на историята, културата и икономиката на града и областта; посещение и фотографиране на интересни туристически обекти във Валашке Мезиричи и Олмоуц.
Г-н Роберт Стржинек, кмет на ВалМез, в стегнато експозе ни запозна с постиженията на града и че за него е важно проследяването и контролирането на успеха, анализирането на мерките за поддръжка на постигнатото. Учудихме се, че ежеседмичен проблем за обсъждане в кметството на ВалМез е чистотата и междуградският транспорт. Усмихвайки се на нашето недоумение, двете дами зам.-кметове по социалното дело и културата, както и самият кмет ни обясниха, че биха искали градът им да бъде още по-чист и с още по-добри транспортни връзки.
Два много интересни следобеда имахме, свързани с прословутото чешко стъкло. Посетихме магазина за стъклени изделия във Всетин и Стъкларското училище във Валашске Мезиричи. На малката площ на магазина, където имаше толкова много сервизи, се чувствахме като слонове, опиянени от красотата на стъклените изделия, притеснени, че сме тромави и ще закачим някоя стъклена власинка и чудното стъклено видение ще стане на пух и прах. Слава Богу, това не се случи! Продавачката, отворила магазина специално за нас в събота, доволна ни изпрати, но ние не ѝ отвърнахме на поздрава, защото всеки държеше в двете си ръце по няколко пакета, откъдето подрънкваха предколедно стъклените звънчета на „Бохемия”.


В Стъкларското училище на ВалМез имаме много приятели – учители и ученици, които в продължение на няколко години, участват в пленери по Програма Еразъм+ в ДКИ КЦ „Двореца” Балчик, гостоприемно посрещани от директора г-жа Жени Михайлова, а чешките групи неизменно водени от г-жа Красимира Колчева, координатор на съвместните учебни програми, семинари и практики в Двореца на Балчик, любовта към който те скътват най-дълбоко в младото си сърце.


Нашата делегация също бе настанена в дворец – в един от двата феодални замъка на Валашске Мезиричи /Жерутину/. Замъкът е преобразен и превърнат в модерен хотел. От нашите стаи се виждаше информационният център и артгалерия „Сипка”.
Посещението ни в моравския, силно изразен като икономически център град, нарочно съвпадна с поставяне началото на нов българо-чешки проект по Програма Еразъм+, в който се включва и трети партньор Артцентър гр.Галаци, Румъния. Проектът се нарича „От древността до съвремието – материали, технологии и опазване на културното наследство“. Първият му етап ще бъде от 28. 6. – 2. 7. 2019 г. в НАИМ БАМ София; в Галаци, Румъния,е вторият етап от 28. 10. – 1. 11. 2019 г.; в ДКИ КЦ „Двореца” Балчик е третият етап от 1 – 5. 5. 2020 г.; във Валашске Мезиричи, Чехия, ще приключи проектът от юни до ноември 2020 г.
Представянето на този проект в кметството на Валашске Мезиричи бе първа международна среща за запознаване с този млад, но амбициозен проект.


Краткосрочните обучителни дейности на проекта са насочени към практическо и теоретично въвеждане на различните професионални работни места. Ще се проведат редица лекции и практически семинари. Добавена стойност е възможността да се работи директно в чуждоезичната среда на музеите, галериите и културните институции. Участниците ще имат уникалната възможност да стигнат до колекциите и депозитарите на тези важни културни институции, да работят под ръководството на експерти и да научат за материали и технологични процеси от древността до наши дни. Прехвърлянето на опит ще се осъществи не само между участниците в проекта, но и между техните институции. Участието в проекта е съществена част от активното учене и ученето през целия живот – цел на Програмите Еразъм+.
Задачите на проекта ще се фокусират върху новите процедури при използването на материали като стъкло, камък, хартия, керамика, бои, известни в ХХ и ХI век. Ще бъдат предоставени експертни лекции по живопис и скулптура и практически семинари за валидиране на текущите практики и работа с материали.
Целта на дейността е да накара участниците да реализират разработването на нови материали и комбинация от традиционни и съвременни технологични процеси.
Фокусът е върху възстановяването и опазването на културните паметници. По време на лекциите участниците ще научат за процедурите, използвани за възстановяването и опазването на културното наследство. Освен това те ще се занимават със запазването на „отворените музеи“, където паметниците са част от открития район и по този начин са в пряк контакт с посетителите и под въздействието на атмосферни условия. В практическата част участниците ще се запознаят с текущите материали, използвани по време на възстановяването и тяхното възможно използване в художественото творчество. Целта е да се свържат традиционните и настоящите технологични процеси с опазването на културното наследство.
Втората международна среща, относно проекта, ще се проведе през юни 2020 г. Срещата ще бъде съсредоточена върху оценката на дейностите и подготовката на окончателна международна конференция.
Подхожда на градове като Балчик, Валашске Мезиричи и Галаци да имат общи интереси, свързани с обучението на млади хора за кадри на разширената икономическа мрежа на Европа. ВалМез има показателно развиваща се индустрия. Големи заводи, с международно значение и известност. Ниска безработица. И все пак има нужда от млада работна ръка, трябват му още поне 1000 души. А защо да не излязат тези хора от програмите на Еразъм+ и да заемат работните места в трите града?

За BGtourism.BG – Маруся КОСТОВА – главен редактор на вестник „Балчишки телеграф“
  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!

 

Сподели публикацията