Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Добрич. Здравният министър Костадин Ангелов и държавния здравен инспектор доц д-р Ангел Кунчев са на извънредно посещение в Добрич. „Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни – 7, през август – 550.

Това е притеснителен ръст.

Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви доц. Ангел Кунчев в Добрич. Той посочи, че тенденцията може да не е добра, но може да се обърне в рамките на две-три седмици.

доц. Кунчев

В близките дни ще бъде инициирано събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите“, каза здравният министър.

„Смея да твърдя, че знам как се организира и контролира работата на лечебно заведение. Искането ми за смяна в борда на болницата е продиктувано от това, което видях при посещението си в лечебното заведение – допускани са цивилни хора без предпазни средства, персоналът и пациентите са изложени на ненужен риск заради смесване на потоците в болницата.

Въпрос на мениджмънт и воля е ограничаването на COVID-19 в Добрич и областта и назначаването на медицински специалисти, които да се грижат за болните с коронавирусна инфекция“, заяви здравният министър пред медиите.

„Бъдете сигурни, че ще направя всичко възможно в най-скоро време да видите резултата от взетите днес решения за болницата в Добрич“, беше категоричен проф. Ангелов.

По-рано днес министър Ангелов посети многопрофилната болница в Добрич, където разговаря с изпълнителния директор д-р Байчев и с медиците, които се грижат за пациентите с COVID-19, настанени в инфекциозно и вътрешно отделения на лечебното заведение.

„Надявам се бързо да намерите решение. Вярвам Ви и знам, че с опита си и решителността, която демонстрирате, в болницата в Добрич скоро ще бъде създадена организация за максимално качествено обслужване на болните с COVID-19 и за наблюдението им от инфекционист“, каза д-р Ивелина Вълчева, гастроентеролог, дежурна в инфекциозното отделение на добричката болница днес.

В рамките на посещението си здравният министър проведе срещи с кмета на гр. Добрич Йордан Йорданов, зам.-областния управител Красимир Николов, директорите на РЗИ и РЗОК и председателя на районната колегия на БЛС в града.

На въпрос на bgtourism.bg дали се очаква промяна в предстоящата заповед относно премахване на ограниченията за посещение на руските и турските граждани, на туристи от страни от трети държави, както бе направено за украинците да пристигат у нас, здравният министър отговори така:

„Човекът, който дава предложенията, свързани с промяната на заповедите и който следи тенденциите на епидемичната обстановка, е доц. Кунчев. Към настоящия момент той не е предложил да вдигнем забраната по отношения на Русия и Турция.

В момента, в който имаме такава тенденция – ние следим каква е така наречената относителна заболеваемост, тоест какво е числото на заболели на 100 000 души – това следим на двуседмична база, а данните вземаме от Европейския център за контрол на заболяванията. Тогава, когато имаме основание и една трайна тенденция в държавата, тогава той може да мотивира такова предложение. Нашата цел е да пазим живота и здравето на българските граждани, а да не ги подлагаме на голям риск“.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията