Slide
Slide
Slide
Slide

София. Възможността да бъдат предоговорени банковите кредити за сектор туризъм с цел избягване на фалитите в бранша беше основна тема на работната среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ръководствата на Асоциацията на банките в България и Българската банка за развитие. Срещата бе организирана по настояване на бранша пред вицепремиера в резултат проведените от нея поредица срещи през изминалите две седмици.

Министър Николова посочи, че туризмът първи беше засегнат от пандемията, причинена от разпространението от COVID 19 по света и секторът почти спря да работи. Заради последиците върху икономиките европейският регулаторен орган позволи разсрочването до 9 месеца на кредитите. Изключение от това привило е направила само една европейска държава и е удължила този срок.

На срещата беше обсъден вариантът да се търси решение на проблема, като предстоят нови разговори с ББР за търсене на възможност за подпомагане на сектора.

Представителите на Асоциация на банките посочиха, че са запознати с тежката ситуация в сектора. Те напомниха, че Европейската централна банка не толерира секторните облекчения. Българските банки предлагат преструктуриране и отлагане на задълженията, които традиционно се използват в редица други държави, обясниха още от асоциацията.

В разговорите беше разгледана и възможността за създаване на гаранционен фонд, което би допринесло фирмите работещи в сектор туризъм да преминат през този толкова труден период и да се предпазят компаниите от фалит.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията