Семейство Алексиеви
Slide
Slide

Уикендът отново чука на вратата ни. Одрин е една от най-посещаваните дестинации за шопинг туризъм през почивните дни сред българските туристи. Денислав и Мери Алексиеви са българско семейство, което живее в турския град и помага на сънародниците ни при посещенията им в южната ни съседка. Те са популярни в социалните мрежи и днес ще ни споделят каква е обстановката в южната ни съседка след първия уикенд, в който бяха облекчени мерките за преминаване през границата.

– Здравейте, г-н Алексиев! Тръгнаха ли отново българите на шопинг туризъм в Турция след облекчаване на условията за преминаване на граничните пунктове?
– Здравейте! Да, тръгнаха след отпускане на мерките за COVID-19. Дори започнаха и екскурзиите.

– Каква е ситуацията в Одрин и какво пазаруват българските граждани?
– Българските туристи са много важни за самия град. Коронавирусът промени доста неща. Търговците бяха силно засегнати от тази ситуация, защото българските туристи са част от живота на града.

Пазаруват всичко, което им е изгодно – дрехи, мебели, строителни материали, хранителни продукти и всичко за което се сетите. Българските туристи идват в Одрин, защото тук стоките им излизат пет пъти по-изгодно.

– Могат ли българските граждани да се чувстват спокойни и сигурни, че са взети всички необходими мерки за запазване на здравето си в Турция?
– Да могат да бъдат спокойни. Предприетите мерки са строги и гражданите ге спазват. В Турция все още е задължително носенето на маски.

Кметът на Одрин посещава търговски обекти в града, за да се убеди дали се спазват мерките срещу Ковид-19

На входа на помещенията са поставени дезинфектанти, в пазарите има разстояние между сергиите. Заведенията работят с 50% капацитет. Предприети са всички мерки за българските туристи, за да пазаруват спокойно и без рискове за здравето им.

Одрин

– Какви са Вашите препоръки към българските граждани?
– В Одрин има два пазара единият е петъчният пазар, който е само петък. Другият пазар е Синият пазар, който е в сряда и събота. В петък и събота има най-много туристи в Одрин. Препоръчвам им да пътуват рано сутринта и да останат една вечер в Одрин, защото на връщане към България се образува дълга опашка на границата. Естествено никога не можем да посочим определен час за пътуване, защото всеки път ситуацията се променя.

– Одрин може да привлича не само с шопинг туризъм. Какво още мога да видят и препоръчвате българските граждани да направят в Одрин и региона?
– Могат да посетят Българската църква Свети Георги, Джамията Селимие, Музеят на Биязът, който преди е бил здравен център, Баните на Мехмед паша, Археологическия музей до Селимие.

– Вие за какво посещавате България и кои са любимите Ви места за почивка?
– Посещаваме България, за да се видим с родителите и роднините си. Най-много обичаме да посещаваме Созопол. Със съпругата си обичаме и красотата на Родопите. Нашето семейство е от Кърджали. С единия си крак винаги сме били в България, защото ни липсва винаги баничката с боза. Сега заради пандемия по веднъж месечно се прибираме.

– Вие с какво се занимавате и доволни ли сте от развитието, което Одрин Ви предлага? Днес имате ли много приятели от България?
– С жена ми създадохме групата ПАЗАРУВАНЕ В ОДРИН във фейсбук. Целта ни беше да помогнем за българските туристи, които ще пазаруват в Одрин, за да може да нямат проблеми с магазините.

10 години съм живял в България, основно във Варна, Пловдив, София, Русе. Да, имаме доста приятели. Те се увеличават все повече, след като създадохме групата. Радваме се, че те са доволни и щастливи заради помощта ни. Изпитваме удовлетворение, че може да помогнем на хората и да сме им полезни.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията