Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с генералния директор на Асоциацията на регионите на Русия Светлана Ануфриенко
Slide
Slide

Москва. Министърът на туризма Николина Ангелкова провежда редица работни срещи в руската столица. Тя разговаря с генералния директор на Асоциацията на регионите на Русия Светлана Ануфриенко. Срещата беше в рамките на работното посещение на българския министър в Русия по време на международната туристическа борса Интурмаркет 2019.

Посещенията на граждани от Руската федерация през миналата година са близо 512 хил., което нарежда страната на 6-то място сред водещите пазари за входящ туризъм у нас, каза министър Ангелкова. Тя посочи, че Министерството на туризма работи усилено за популяризиране на дестинация България, като място предлагащо отлични условия за посещения в 4 сезона.

През април предвиждаме да бъде организиран Българо-руски регионален туристически форум, информира министърът. Събитието ще се проведе във Велико Търново, което е още един повод представителите на руския бизнес да се докоснат до културно-историческото богатство на страната ни.

Тема на разговора беше и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма и Асоциацията на регионите на Русия. Министър Ангелкова благодари на г-жа Ануфриенко за участието на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който бе открит в София от  министър-председателите на Република България Бойко Борисов и на Руската федерация Дмитрий Медведев. Министърът изрази надежда сътрудничеството да продължи и занапред, което подпомага развитието на туризма у нас и в Русия.

Предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на туризма с Алтайския край, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при разговорите си с Павел Владимирович  Дитятев, зам. – председател на правителството на Алтайския край и министър на икономическото развитие и с Евгений Виталиевич Дешевих, началник на Управлението за развитие на туризма и курортното дело. В момента се водят преговори и уточняват детайлите по документа.

Работи се и по организация на форум, насочен към здравния туризъм, информира министър Ангелкова. Това е сфера, в която може много активно да си партнираме с Алтайския край. Руските туристи най-често посещават България през лятото и основно на морето, страната ни обаче е известна и с културно-исторически и зимен туризъм. Министърът посочи още, че може да се разработят съвместни културни- исторически маршрути, които да допринесат за увеличаване на пътуванията.

Представителите на Алтайския край заявиха, че имат интерес към инвестиции в сферата на туризма в България. Те посочиха, че са запознати с богатата ни култура и множеството исторически паметници, които са под закрила на ЮНЕСКО.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща и със Сергей Кривоносов, депутат от Държавната Дума, зам.- председател на Комитета по физическа култура, спорт, туризъм и въпросите на младежта, председател на подкомитета по туризъм.

Русия е сред най-важните пазари за българския туризъм и ние полагаме последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за руските туристи и руските туроператори, предлагащи България като приоритетна дестинация, каза министър Ангелкова. Тя посочи, че  по време на посещението на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев у нас беше подписана двугодишна Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация.

Министърът обясни още, че двата основни продукта на които се набляга са културно-историческия туризъм и развитието на детските лагери. Имаме над 1850 фестивала- местни, регионални и от национално значение. Участието във фестивали допълнително насърчават пътуванията на граждани от федерацията, каза още тя.

Реализирането на проект за ферибот ще увеличи броя на туристите между двете държави, изтъкна Сергей Кривоносов. Двамата се обединиха около мнението, че круизният туризъм има важно място сред продуктите и затова трябва да се насочат усилия за популяризирането му.

Ще се работи активно за задълбочаване на сътрудничеството между българската и руската черноморски организации, заяви министър Ангелкова и посочи още, че това би имало допълнителен положителен ефект за развиете на туризма в двете страни.

В рамките на Интурмаркет министърът ни на туризма се срещна с изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите в Русия – АТОР  Майя Ломидзе. Акцент на дискусията бяха възможностите за насърчаване на двустранните пътувания.

На срещата беше обсъдена и възможността за провеждане на съвместна конференция между туроператори, членове на АТОР и представители на българския бизнес. Това домакинство ще даде допълнителни възможности  представителите на туристическия бизнес на Русия да видят на място разнообразните възможности, които предлага страната ни за почивка и пътувания, заяви министър Ангелкова. Майя Ломидзе определи като много успешна и ползотворна българо-руската конференция в областта на туризма в София, която бе открита от премиерите на България Бойко Борисов и на Русия Дмитрий Медведев.

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в руската столица и със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

Двете се срещнаха само преди седмица в София в навечерието на българо-руския форум в туризма, който бе открит от премиерите на Република България Бойко Борисов и на Руската федерация Дмитрий Медведев. Зарина Догузова поздрави министър Ангелкова за организацията на форума, на който бяха очертани важни насоки за бъдещото сътрудничество в туризма между двете страни. „Много се радвам да поздравя толкова скъпи гости като Вас. За мен добрите отношения между България и Русия са приоритет“, каза ръководителят на руския туризъм.

Министър Ангелкова благодари за топлото посрещане и заяви готовността да бъде изпълнена Програмата за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация за периода 2019-2021 г. Документът бе подписан при посещението на премиера на Русия Дмитрий Медведев у нас.

Българският министър уточни, че ще се работи за популяризиране на културно-исторически маршрути пред руските гости в България. Туристическата администрация възнамерява съвместно с бизнеса и местните власти да създаде и поклоннически маршрути.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за отдих в детските лагери по българското  Черноморие.  Започнахме обсъждането на регламент за тях, експертизата на Вашите специалисти ще бъде полезна, заяви министър Ангелкова. Тя обсъди със Зарина Догузова и подготвяните с българските общини мерки за стимулиране на чартърните полети с руски туристи за България.

Министър Ангелкова отправи официална покана към г-жа Догузова да присъства на Българо-руски регионален туристически форум, който ще се проведе през април във Велико Търново. Фактът, че събитието ще е в Старопрестолния град  ще позволи на руските туроператори и представителите на регионите да се запознаят отново с богатите възможности за културно-исторически туризъм в България.

Ръководителят на руския туризъм подчерта, че реализация на фериботната линия Бургас- Новоросийск ще засили допълнително обмяната на туристи между двете страни.

Сподели публикацията