Slide
Slide

Разходка с дрон над пустия град Припят

Чернобил. 33 след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. достъпът до призрачния град Припят в Украйна все още е ограничен.

Руптли разпространи видео, снимано с дрон в събота, над пустия град. Кадрите показват изоставени къщи и паркове, както и взривилия се реактор на атомната централа.

Трагедията

26 април 1986 година. 1 ч 23 мин 49 секунди (московско време) – разрушава се активната зона на реактора. Контролните пръти спират да се движат, загубата на всички средства за управление на реактора на 4-ти блок е пълна. Следва най-тежката промишлена авария в историята на човечеството. Експлозията в Чернобил.

Жители на града призрак Припят си спомнят: “И досега е пред очите ни – яркомалиново зарево, реакторът сякаш светеше отвътре. Невероятен цвят. Беше красиво. Излизахме на балконите, държахме децата на ръце – да гледат и да си спомнят“.

Химичните реакции и съединения са толкова силни, че успяват с лекота да взривят 1000-тонния капак на реактора и ранят 31 от техниците. А токсичните облаци биват засечени от уредите за измерване на радиация чак във Великобритания. Учени изчисляват, че в момента на експлозията и непосредствените след това часове и дни изложени на токсичните облаци само за района на Украйна, Русия и Беларус са над 5 милиона души. Ядрената катастрофа обезлюдява района с площ от 2600 кв. км, който днес наричат “Зоната Чернобил”. Евакуирани са 91 села и три града, или над 200 000 души.

Днес в “Зоната” работят около 3000 души, които се грижат за транспорта, инфраструктурата, околната среда и чистотата. Освен тях още около 3500 работят в самата ЧАЕЦ. Два саркофага обгръщат експлодиралия реактор. Единият по-малък, построен непосредствено след аварията, чийто срок на годност е 30 години. Бетонният калъф е строен при ужасни условия през 86-а, с кранове, дистанционно управлявана техника и роботи. В строежа и в операцията по почистване на околните сгради до безопасни нива са участвали над четвърт милион души, цялата почва във и около централата е подменена. Новият саркофаг, чийто строеж започва през 2016-а, е и най-голямата подвижна метална конструкция в света. С тегло от 36 000 тона, височина 108 метра и цена от 2.1 млрд. евро, конструкцията има за цел да предотврати отделянето на радиоактивни частици в атмосферата в следващите 100 години.

Години по-късно освен места, които пазят спомените от трагедията, градовете призраци в зоната се превръщат в една изключителна атракция. Отдавна дестинацията се радва на странна смесица от туризъм и любопитство.

Чернобилската авария се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Очаквайте интервю с турист от България, който наскоро се завърна от Чернобил, където беше на екскурзия.

Сподели публикацията